Burundis præsident står fast på endnu en valgperiode

Internationalt pres og store demonstrationer har ikke gjort indtryk på Burundis præsident, der fastholder, at han vil søge genvalg ved præsidentvalget i juni.

Dagen efter, at landets forfatningsdomstol gav grønt lys for, at han kan genopstille, lover præsident Pierre Nkurunziza, at det bliver hans sidste forsøg.

Oppositionen og store dele af befolkningen mener ikke, at han må genopstille, da man ifølge landets forfatning fra 2005 kun må sidde i embedet i to perioder.

Forfatningsdomstolen slog tirsdag fast, at præsidenten gerne må stille op til en tredje periode, da han i sin første periode ikke blev valgt af folket, men af et midlertidigt parlament, som blev indsat i 2005 som en del af afslutningen på en 13 år lang borgerkrig i landet.

- Der er ingen anden løsning på krisen end at holde valg, siger Nkurunziza i en tv-transmitteret tale.

- Hvis befolkningen i Burundi viser os deres tillid, vil det blive det sidste mandat, jeg søger, i overensstemmelse med hvad forfatningsdomstolen har besluttet.

En politiker, der ventes at stille op som uafhængig kandidat ved det kommende valg, blev onsdag anholdt på et hotel i hovedstaden Bujumbura, hvor østafrikanske ledere holdt møde om krisen i Burundi.

Det er uklart, om den anholdte politiker, Audifax Ndabitoreye, deltog i mødet, skriver Reuters.

Da han blev ført væk af politiet, sagde han til forsamlede journalister, at han var blevet anholdt for at "deltage i en oprørsbevægelse".

- Jeg er et offer, fordi jeg har protesteret tydeligt mod en tredje periode til Nkurunziza, som er ulovligt og forfatningsstridigt, siger han.

Regeringen har betegnet oppositionens protester som oprør og anholdt adskillige demonstranter.

Præsident Nkurunziza har sagt, at han er klar til at løslade alle anholdte under 18 år, og at han også vil give amnesti til andre, hvis oppositionen lover at stoppe demonstrationerne.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip