Bush hjalp Fogh til Nato-toppost

George Bush spillede en mere central rolle under Anders Fogh Rasmussens udnævnelse som generalsekretær i Nato i 2009, end det hidtil har været kendt

Selv om Bush på daværende tidspunkt ikke var præsident længere, valgte han at blande sig i processen og lægge pres på sin efterfølger, Barack Obama.

Det oplyser en af de amerikanske diplomater, der var tættest på processen, ifølge Politiken.

- Under overdragelsen til Obamas nye hold, placerede vi udnævnelsen højt på listen, og vi forklarede omhyggeligt, hvorfor vi syntes, Fogh ville være en fantastisk kandidat for USA.

Det siger Damon Wilson, der var en central rådgiver i Det Hvide Hus under George W. Bush, og som i dag er vicedirektør i tænketanken Atlantic Council i Washington, til Politiken.

Håndsrækningen fra George W. Bush var i høj grad en tak for Danmarks loyale deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan, oplyser den amerikanske diplomat.

Men den kom også, fordi Anders Fogh Rasmussen udtrykkeligt bad om George W. Bushs hjælp under et møde på præsidentens ranch i Texas i marts 2008 - blot tre en halv måned efter det folketingsvalg, der havde sikret Fogh Rasmussen genvalg for anden gang.

Samme opsigtvækkende oplysning kom da også frem, da Dansk Institut for Internationale Studier offentliggjorde rapporten "Hvad fik Danmark ud af det? Krigene i Irak, Afghanistan og forholdet til Washington" tilbage i 2011.

Anders Fogh hævede dog udadtil, at han ikke var på jobjagt på daværende tidspunkt.

Ifølge Damon Wilson sagde Fogh på mødet ligeud, at han gerne ville være generalsekretær.

- Præsidenten gjorde det klart, at han ikke kunne love noget, fordi den nye præsident skulle træffe den beslutning, siger Damon Wilson til Politiken.

Politiken ville gerne have spurgt Anders Fogh Rasmussen til sagen, men han har ikke ønsket at medvirke.

Lektor Jens Ringsmose fra Center for War Studies ved SDU har undersøgt forløbet.

Han vurderer, at Danmarks deltagelse i den kontroversielle krig i Irak var direkte medvirkende til, at Anders Fogh Rasmussen fik posten som generalsekretær.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at Danmark havde fået posten, hvis vi havde gjort som Tyskland og holdt os ude af Irak, siger lektor Jens Ringsmose til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip