Byggeriet skuffet over snævert finanslovforslag

»Vi havde håbet, at man var kommet bredere ud. Nu bliver det i første omgang de store byggerier, der får glæde af de nye milliarder, og det er desværre også der, hvor der er flest udenlandske virksomheder og størst brug af udenlandsk arbejdskraft,« siger direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius om finanslovsforslaget i en pressemeddelelse.

Dansk Håndværk havde håbet, at der ville være mere til de mellemstore virksomheder i det økonomiske løft.

»Nu løber regeringen an på, at effekten breder sig fra storentreprenører ned igennem systemet til deres underleverandører rundt om på byggepladserne. Og på at der ikke er alt for mange af dem, der bruger udenlandsk arbejdskraft. For ellers giver det jo ikke mening at tale om en beskæftigelseseffekt på det danske arbejdsmarked,« siger Erik Møbius og tilføjer, at han håber, at forhandlingerne om statens budget for næste år vil flytte flere milliarder ud i kommunerne, hvor de kan bruges til renoveringer af skoler, daginstitutioner og andre offentlige bygninger:

»Hvis man vil være sikker på, at der ryddes op i køen af ledige danskere, skal nogle af pengene kanaliseres direkte til byggeri i kommunerne. Der bliver de fordelt jævnt ud over hele landet og vil med sikkerhed give beskæftigelse i lokalområder.«

Hos Dansk Byggeri håber man, at finanslovforslaget vil resultere i en ambitiøs reform af erhvervsuddannelserne.

»For bygge- og anlægsbranchen knytter der sig meget stor opmærksomhed og interesse om at sikre branchens fremtid gennem moderne og virksomhedsorienterede erhvervsuddannelser,« siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, i en pressemeddelelse.

Mens Dansk Byggeri udtrykker forståelse for regeringens ønske om en skærpet myndighedskontrol over for udenlandske virksomheder med henblik på at skabe fair konkurrence på arbejdsmarkedet, er der skuffelse over, at der ikke er fundet plads til flere vækstinstrumenter.

Der er afsat en ekstra milliard til investeringer, hvilket ifølge Dansk Byggeri vil udløse op mod 1.100 ekstra beskæftigede i byggeriet og i følgeerhverv. Men ifølge Lars Storr-Hansen savner erhvervslivet i regeringens udspil at få anvist farbare veje til kapital for erhvervslivet, der kan tilgodese et latent investeringsbehov.

»Der er bedre tider på vej, men indtil de indfinder sig, er det rettidigt at åbne for øget forbrug i såvel erhvervsliv som hos private. Adgang til arbejdskapital for erhvervslivet og fremrykning af skattelettelserne vil bidrage til at skabe vækst - uden at vælte balancen,« siger Lars Storr-Hansen.

 

Dagens Gossip