Byret godkender politiagenter i narkosag - to får 15 år

Københavns Byret godkender torsdag politiets brug af undercoveragenter i en stor narkosag, som er endt med fængsel i 15 år.

I godt to år har flere agenter fra PET deltaget i planlægning af smugling af både hash og kokain i store mængder.

Agenterne har spillet skuespil og har foregivet, at de styrede et transportfirma. Internt kaldte politiet sagen for "Operation Alonso."

Undervejs i forløbet har politifolkene mødtes med de tiltalte i blandt andet New York, København, Kolding, Hamburg og La Coruña.

Byretten fastslår, at agenterne ikke har overtrådt loven i forbindelse med deres bistand til de nu dømtes kriminalitet. Det har forsvarerne ellers hævdet.

- Vi afviser, at der er lagt indirekte pres på de tiltalte, siger retsformand Marianne Lund Larsen.

Retsplejeloven siger, at politiets agenter ikke må lokke eller provokere mistænkte til at begå kriminalitet. De må heller ikke forøge omfanget af kriminaliteten.

Undervejs i det langvarige forløb har politiet kørt 147 kilo hash fra Malaga til Danmark i en tysk lastbil.

Det tungeste forhold i sagen drejer sig om smugleri af op mod 500 kilo kokain fra Sydamerika. Politiagenterne, hvoraf den ene kaldte sig Skipper, blev lovet en million kroner som betaling.

Transporten blev dog ikke til virkelighed. Men byretten dømmer to mænd skyldige i forsøg, fordi planlægningen foregik i lang tid.

Tre gange har en politiagent modtaget penge fra de nu dømte.

Politiet overtog også båden Naomi i Spanien. Den skulle bruges til sejlads af 1,6 ton hash fra Marokko til Danmark.

De tiltaltes forsvarere har hævdet, at agenterne provokerede og pressede dem til at kaste sig ud i den grove kriminalitet.

Dette afvises dog af byretten.

Den 36-årige Darko Babovic fra København idømmes fængsel i 15 år, mens en tre år ældre mand skal anbringes på psykiatrisk afdeling. Når sidstnævnte er blevet rask, skal han ligeledes afsone 15 år.

De to mænd har erkendt sig delvist skyldige i et par tilfælde af hashsmugleri.

En tredje tiltalt i sagen, Aleksandar Djekic på 38 år, er idømt fængsel i fire år. Han findes skyldig i medvirken til indsmugling af hash.

To af de tre anker på stedet dommen til Østre Landsret. Djekic har bedt om betænkningstid.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip