Cairo forbereder sig på nye voldsomheder

Det Muslimske Broderskab har oplyst, at der vil blive arrangeret protestmarcher under sloganet »Vredens Dag« fra mindst 20 moskeer i hovedstaden, og at demonstrationerne til sidst skal samles på Ramsespladsen ved 6. Oktoberbroen i Cairos østlige del.

Berlingskes Mellemøstenkorrespondent Uffe Taudal fortæller fra Cairo, at militærkolonner allerede torsdag aften rykkede i stilling, og at han fredag ved middagstid skulle mødes med en kilde i det centrale Cairo, men at den pågældende havde problemer med at komme ud af velhaverbydelen Helliopolis, fordi vejene var spærret af.

»Det kan indikere, at myndighederne planlægger at slå til igen i dag. Stemningen er anspændt, og trafikken er begrænset,« fortæller Uffe Taudal.

Han oplyser videre, at han af Det Muslimske Broderskabs informationskontor har fået oplysninger om, at der i natte- og morgentimerne under udgangsforbuddet har været skyderi udenfor Imam-moskeen, hvor flere hundrede lig af demonstranter fra Det Muslimske Broderskab har været placeret:

»Der er meldinger om, at familier til de dræbte er blevet anholdt, mens de stod og ventede på at få udleveret ligene, og der er rapporter om, at menneskemængden foran moskeen også er blevet beskudt,« fortæller han.

Uffe Taudal besøgte selv moskeen torsdag eftermiddag og kunne ved selvsyn bevidne, at der lå rækker af lig svøbt i blodige hvide klæder, som man var i gang med at identificere.

»Det var et stort kaos, og hvor man i et eller andet omfang i samarbejde med myndighederne prøvede at få identificeret ligene, men jeg fik at vide, at familier til de dræbte blev forsøgt presset til at acceptere dødsårsager som »selvmord« og »uheld«, før de kunne få ligene udleveret,« fortæller Berlingskes korrespondent.

Myndighederne opjusterer hele tiden dødstallet for onsdagens rydning af to protestlejre med tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi.

»Det seneste tal, jeg har hørt fra myndighederne, hedder 630 dræbte - det er lige så mange, som officielt mistede livet under de 18 dages demonstrationer, der førte til præsident Mubaraks fald,« siger Uffe Taudal.

Det Muslimske Broderskab hævder, at flere tusinde har mistet livet, men under alle omstændigheder, er der enighed om at dødstallet er stort, påpeger Uffe Taudal.

Ledelsen af Det Muslimske Broderskab har forud for fredagens demonstrationer erklæret, at vreden blandt deres tilhængere ikke længere kan tøjles, hvilket også indikerer, at fredagen kan blive blodig.

Og selv om fokus er rettet mod Cairo, er der ifølge Berlingskes korrespondent også rapporter om, at udgangsforbuddet bliver trodset i provinserne uden for hovedstaden og om, at der har været voldelige sammenstød.

 

Dagens Gossip