Camilla og Ina på Akademiet for talentfulde Unge

Akademiet er et 2-årigt program, hvor de unge udfordres til selvudvikling gennem deltagelse i forskellige spændende events og aktiviteter. Det startede oprindeligt i København, men har været et tilbud til særlige talenter fra gymnasieskolerne i Region Syddanmark de seneste par år.

Begge piger blev udpeget af deres kontaktlærer og fik tilbuddet om at deltage. De sagde ja og har allerede været afsted til den første samling på Haderslev Katedralskole, hvor de skulle lære de andre unge deltagere at kende og høre mere om formålet med akademiet og de arbejdsmetoder, de bruger. Den første samling handlede om talentudvikling.

En Phd´er i sportspsykologi holdt oplæg om, hvad det vil sige at have talent og at dyrke det. Budskabet var, at det ikke er nok alene at have talent. Man skal også være god til at pleje talentet, have vilje og vedholdenhed.

Der blev udleveret opgaver, hvor pigerne på basis af deres faglige talenter skulle diskutere, hvordan de kunne bruge deres talenter i dagligdagen, maksimere udbyttet af deres deltagelse i akademiet og lære at tage initiativ til at blive bedre.

Ina Christensen fra Bredballe siger:

- Jeg var ikke meget i tvivl om, at jeg skulle melde mig ind. Det var attraktivt, fordi vi skulle ud og deltage i et stort netværk med andre unge med fælles interesser. Jeg er meget interesseret i sprog, kultur og litteratur – og så er det rart at mødes med andre ligesindede. Jeg har været i praktik i Kirkbis juridiske afdeling (LEGO), og efter HHX vil jeg læse Jura.

- Jeg har endnu ikke besluttet hvad jeg vil læse videre til efter HHX. Der er selvfølgelig meget at lave, når man deltager i akademiet, men det lød spændende, og er en god mulighed for at lære en masse nyt og prøve anderledes ting, man normalt ikke har mulighed for, siger Camilla Vind fra Hedensted.

Ina skal afsted allerede i dag på et arrangement, hvor de skal besøge Biomedicinsk Laboratorium på Odense Universitetshospital. Der skal hun lytte til et foredrag om brugen af forsøgsdyr – hvor vidt det er etisk korrekt i samfundet, og hun skal på rundvisning i laboratorierne og se nogle af dyrene.

- Jeg tror det godt at udvide sin horisont og opleve ting, som ligger udenfor de faglige problemstillinger, vi normalt arbejder med på HHX – og jeg tror, at jeg kan bruge den lidt anderledes viden i for eksempel danske stile og måske i diskussioner i samfundsfagstimerne, fortæller Ina.

Begge piger glæder sig allerede til næste obligatoriske samling, hvor temaet er ”Akademisk tankegang og etik, og hvilken rolle det spiller i vores samfund og i videnskabens verden”.

- Det kan udfordre vores holdninger til dagligdagen og hvordan vi bedømmer ting og andre mennesker. Etik er jo et spørgsmål om hvad der er korrekt og ukorrekt – men der findes sjældent et præcist svar, fortæller Camilla.

Akademiet for talentfulde Unge har fokus på talentudvikling generelt – ikke fagspecifikt – men mere på tværs af fag og gymnasieformer. De unge melder sig til et samlet forløb, der varer to år. I løbet af de to år skal de deltage i fire samlinger halvårligt og en summercamp af en uges varighed.

Derudover er der en række frivillige aktiviteter, de kan vælge til – eksempelvis virksomhedsbesøg, teaterture med efterfølgende snak med instruktøren, forelæsninger på universiteterne og meget andet.

Akademiet for Talentfulde Unge er et led i regionens målsætning om, at flere skal tage en videregående uddannelse. Campus Vejle betaler for de unges deltagelse og transportudgifter.

 

Dagens Gossip