Cepos: Lavere mindsteløn vil øge beskæftigelsen

Det vil være til gavn for de arbejdsløse, hvis mindstelønnen ryger ned, mener Cepos.

Den borgerlige-liberale tænketank bakker op om undersøgelser fra AE-Rådet og Rockwool Fonden, som 3F og FOA onsdag bringer til torvs i Berlingske.

Fagforbundene siger, at en nedsættelse af kontanthjælpen vil smitte af på mindstelønnen.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, betegner koblingen som det "pure opspind", men ifølge cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er der en klar sammenhæng mellem kontanthjælpens størrelse og de laveste lønninger på arbejdsmarkedet.

Den første effekt af en lavere kontanthjælp vil ifølge ham være, at det bedre kan betale sig at være i job, og det vil øge beskæftigelsen.

- Og den anden vil være, at når kontanthjælpen sænkes, så vil mindstelønnen også blive reduceret, så satserne igen kommer tættere på hinanden, siger Mads Lundby Hansen.

Og der går ikke lang tid, inden gabet bliver indsnævret, vurderer han.

- Der vil ske en forholdsvis hurtig tilpasning på overenskomsterne, så mindstelønnen kommer til at skygge kontanthjælpen, siger han.

AE-Rådet og Rockwool Fonden er ifølge Berlingske kommet frem til de samme konklusioner.

Formændene for FOA og 3F beskylder derfor Venstre for at have en skjult dagsorden med forslaget om at indføre et "moderne kontanthjælpsloft".

- Der bliver brugt en masse ord, men jeg er ikke i tvivl om, at det dybest set handler om at sænke de laveste lønniveauer på det danske arbejdsmarked, siger Per Christensen, formand for 3F, til avisen.

Men det er ikke nødvendigvis negativt, mener Mads Lundby Hansen.

- Lavere kontanthjælp vil trække beskæftigelsen op. Når mindstelønnen kommer lidt ned, så giver det nemmere adgang til at komme ind på arbejde for mindre produktive grupper. Og det er positivt, hvis svagere grupper, herunder indvandrere, kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip