CEPOS: Regeringen dropper »unødvendig statslig barnepigekultur«

»Det er positivt, at regeringen nu dropper at øremærke barsel til mænd. Tvungen barsel til mænd er en unødvendig statslig barnepigekultur og et indgreb i familiernes privatliv. Den fleksible barselsorlov vi har i dag, giver allerede fædre mulighed for at afholde 32 ugers barsel. Derfor er det positivt, at regeringen nu lader det være op til de enkelte familier at fordele barslen i mellem sig,« siger erhvervsjuridisk seniorkonsulent i CEPOS Henriette Kinnunen.

Hun peger på, at det også er, hvad de fleste familier selv ønsker. Det viste en meningsmåling, som analysebureauet Norstat foretog for CEPOS i 2012 blandt 1.000 personer. Her var 64 procent af de adspurgte uenige med regeringen i, at mænd skulle have øremærket barsel, og 85 procent mente slet ikke, at politikerne skulle blande sig i barselsfordelingen.

»Det må og skal derfor også være op til den enkelte familie selv at bestemme, hvordan barslen skal fordeles internt i familien. Ganske enkelt fordi barslen er til for barnet og ikke forældrene. I værste fald kan øremærket barsel rent faktisk resultere i, at barnet får mindre tid med sine forældre, hvis familiens forhold ikke tillader, at far holder lang barsel,« siger Henriette Kinnunen.

Hos Ingeniørforeningen mener tror man ikke på, at den økonomiske bonus ordning, som regeringen i stedet varsler, kommer til at fungere.

»Det er naturligvis svært at kalde det et tilbageskridt, hvis det her holder. Omvendt er der langt fra tale om en visionær ligestillingspolitik, når regeringen ikke kan finde ud af at øremærke barsel til mænd. Vi ved fra de andre nordiske lande, at øremærket barsel har en positiv indvirkning på antallet af mænd, der tager barselsorlov, og jeg tror ikke, at den foreslåede økonomiske kompensation kommer til at have nogen indvirkning overhovedet,« siger formand Frida Frost.

 

Dagens Gossip