CEPOS vil have danskerne til at betale for lægebesøg

19/04/2013 10:23

BNB

Nyheder
»Det er helt vilkårligt og ulogisk, hvordan brugerbetaling ligger på de forskellige ydelser i Danmark. Vi har brugerbetaling på eksempelvis tandlæge, fysioterapi, psykolog og medicin, og så har vi områder, hvor vi slet ikke har brugerbetaling, for eksempel hos læger og speciallæger,« siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra CEPOS, der står bag notatet. Efter et besøg hos tandlægen, skal danskerne selv betale 61 procent af regningen, mens en tur hos speciallæge er helt på statens regning. Mia Amalie Holstein opfordrer derfor danske politikere til at hente inspiration i Sverige, Norge og Finland, hvor det koster mellem 103 og 145 kroner at gå til lægen. Det koster også penge at besøge speciallægen i de tre lande, mens Sverige og Finland ligeledes kræver brugerbetaling af patienter på sygehusene, dog med et loft over regningen. Brugerbetaling vil ikke kun skaffe nye indtægter til de danske sundhedsvæsen, mener Mia Amalie Holstein. »Det vil også have en effekt på folks adfærd. Hvis man skal betale for at gå til lægen, så vil folk tænke sig om en ekstra gang. Man skaber en ansvarsbevidsthed i forhold til, om man nu også har brug for de her lægebesøg,« siger hun. Forslaget om brugerbetaling for lægebesøg får dog ingen opbakning fra Socialdemokraterne, hvor sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kategorisk afviser enhver tanke om at kræve penge af patienterne. »Det er vores helt faste og ufravigelige synspunkt er, at der ikke skal indføres mere brugerbetaling på sundhedsområdet,« siger han. »Det gælder især hos de praktiserende læger, som er borgernes indgang til sundhedsvæsenet. Vi har behov for, at patienterne kommer hurtigt i behandling, og brugerbetaling skaber en risiko, at folk lader være med at gå til læge, før deres sygdom er blevet alvorlig,« siger Flemming Møller Mortensen. Ifølge Mia Amalie Holstein skal man ikke frygte for, at befolkningen bliver mere syge, hvis man indfører brugerbetaling. Tværtimod kan det aflaste det i forvejen hårdt belastede sundhedsvæsen. »Hvis man kigger på de mange videnskabelige analyser, der ligger på det her område, så tyder det på, at der ikke er en effekt på sundhedstilstanden som følge af, at man indfører brugerbetaling på sundhedsydelser,« siger CEPOS-konsulenten. Hos Venstre ser man positivt på opfordringen fra CEPOS, selv om sundhedsordfører Sophie Løhde (V) understreger, at partiet ikke har et konkret forslag om at indføre brugerbetaling på lægebesøg. »Vi foreslår, at der nedsættes et ekspertudvalg, som skal se på, om systemet kan det indrettes, så vi får mere sundhed for pengene. Venstre ønsker ikke mere brugerbetaling, men vi stiller spørgsmålstegn ved, om det nuværende system er logisk,« siger V-ordføreren, der mener, at de andre nordiske landes erfaringer er interessante. »Sverige og Norge har ikke mere bruger betaling end os, de har bare fordelt den bredere. Og jo lande med en høj folkesundhed,« konstaterer hun.

Mest læste i dag

»Det er helt vilkårligt og ulogisk, hvordan brugerbetaling ligger på de forskellige ydelser i Danmark. Vi har brugerbetaling på eksempelvis tandlæge, fysioterapi, psykolog og medicin, og så har vi områder, hvor vi slet ikke har brugerbetaling, for eksempel hos læger og speciallæger,« siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra CEPOS, der står bag notatet.

Efter et besøg hos tandlægen, skal danskerne selv betale 61 procent af regningen, mens en tur hos speciallæge er helt på statens regning. Mia Amalie Holstein opfordrer derfor danske politikere til at hente inspiration i Sverige, Norge og Finland, hvor det koster mellem 103 og 145 kroner at gå til lægen. Det koster også penge at besøge speciallægen i de tre lande, mens Sverige og Finland ligeledes kræver brugerbetaling af patienter på sygehusene, dog med et loft over regningen.

Brugerbetaling vil ikke kun skaffe nye indtægter til de danske sundhedsvæsen, mener Mia Amalie Holstein.

»Det vil også have en effekt på folks adfærd. Hvis man skal betale for at gå til lægen, så vil folk tænke sig om en ekstra gang. Man skaber en ansvarsbevidsthed i forhold til, om man nu også har brug for de her lægebesøg,« siger hun.

Forslaget om brugerbetaling for lægebesøg får dog ingen opbakning fra Socialdemokraterne, hvor sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kategorisk afviser enhver tanke om at kræve penge af patienterne.

»Det er vores helt faste og ufravigelige synspunkt er, at der ikke skal indføres mere brugerbetaling på sundhedsområdet,« siger han.

»Det gælder især hos de praktiserende læger, som er borgernes indgang til sundhedsvæsenet. Vi har behov for, at patienterne kommer hurtigt i behandling, og brugerbetaling skaber en risiko, at folk lader være med at gå til læge, før deres sygdom er blevet alvorlig,« siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge Mia Amalie Holstein skal man ikke frygte for, at befolkningen bliver mere syge, hvis man indfører brugerbetaling. Tværtimod kan det aflaste det i forvejen hårdt belastede sundhedsvæsen.

»Hvis man kigger på de mange videnskabelige analyser, der ligger på det her område, så tyder det på, at der ikke er en effekt på sundhedstilstanden som følge af, at man indfører brugerbetaling på sundhedsydelser,« siger CEPOS-konsulenten.

Hos Venstre ser man positivt på opfordringen fra CEPOS, selv om sundhedsordfører Sophie Løhde (V) understreger, at partiet ikke har et konkret forslag om at indføre brugerbetaling på lægebesøg.

»Vi foreslår, at der nedsættes et ekspertudvalg, som skal se på, om systemet kan det indrettes, så vi får mere sundhed for pengene. Venstre ønsker ikke mere brugerbetaling, men vi stiller spørgsmålstegn ved, om det nuværende system er logisk,« siger V-ordføreren, der mener, at de andre nordiske landes erfaringer er interessante.

»Sverige og Norge har ikke mere bruger betaling end os, de har bare fordelt den bredere. Og jo lande med en høj folkesundhed,« konstaterer hun.