Choktal: Klimaændringer har gjort 2014 til det varmeste år nogensinde i Danmark

Året 2014 bliver det varmeste år i vejrmålingernes historie. Siden 1874 er der aldrig blevet målt en gennemsnitstemperatur så høj for et år: Hele 10 grader.

Det er helt ekstremt, mener Danmarks Klimacenter, DKC, ved DMI. Centeret er kommet frem til, at en gennemsnitstemperatur på 10 grader kun forekommer naturligt med omtrent 700 års mellemrum I Danmark.

Derfor råber klima-, energi- og bygningsministeren nu vagt i gevær:

- Med det nye, ekstremt varme rekordår får vi bekræftet, at den globale opvarmning også har ramt Danmark. Vi har klimaændringer. Klimaændringer, som FN’s klimapanel IPCC fastslår, er menneskeskabte. Nu må vi mennesker handle for at forhindre, at det bliver værre – og det betyder mindre kulkraft og mere vindkraft,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Sidste rekord blev sat i 2007, hvor gennemsnitstemperaturen var 9,5 grader. En gennemsnitlig stigning på 0,5 grader er derfor uhørt, melder ministeriet.

- Ingen af de enkelte måneder i 2014 har sat varmerekord. Årsrekorden er opnået ved, at alle månederne har været varmere end den internationale reference (klimanormalen), som er gennemsnittet for Danmark i perioden 1961-90, skriver ministeriet.

 

Dagens Gossip