Colombiansk komet udset som fremtidig Tour-vinder

Der er næppe noget, vi elsker mere i sportens verden. Myten om at se det oprindelige menneske komme ind fra højre og blande sig med den etablerede elite. At kunne omstyrte både herskende orden og systemtænkning uden anden skoling end instinktets egen. Uslebne diamanter, der overstråler stjernerne næsten uden at vide af det.

I den romantiske forestillingsverden ser vi drengene på Copacabana i Brasilien snøre fodboldstøvlerne for snart at lege kispus på akkord med firskårne mandfolk i Champions League. Vi elsker myten om de kenyanske barfodsløbere på langdistanceløb over slettelandskabets uendelighed. Eller de jamaicanske sprinterlyn, hvis eneste last ser ud til at være en overdosis kviksølv i rumpetten.

I cykelsporten lever drømmen om de colombianske klatrere stadig så stærk som nogensinde.

Det eksotisk eventyrlige har dog et element af blændværk over sig. Selv kenyanske løbere har vist sig at vide, hvor krukken med blodpræparatet EPO er gemt af vejen. Og når Usain Bolt serielt udsletter verdensrekorderne på 100 meter sat af topdopede foregangsmænd som Ben Johnson, Tim Montgomery og Justin Gatlin, må enhver vel tænke sit.

En sådan skepsis er heller ikke fremmed for cykelrytteren Nairo Quintana på blot 23 år. Og den blev ikke mindre, da den fjerlette klatrer hentede sig endnu en sejr til samlingen ved at vinde det stærkt besatte etapeløb Baskerlandet Rundt i sidste uge.

Nairo Quintana havde som ventet kørt sublimt på bjergetapen til Eibar. Men det var den afsluttende enkeltstart i kuperet terræn over 24 kilometer i diabolsk dagsregn, der for alvor gjorde indtryk, da den 23-årige colombianer kørte sig i løbets førertrøje efter at have slået en fokuseret og formstærk specialist som Richie Porte fra Team Sky og for den sags skyld Team Saxo Tinkoff-superstjernen Alberto Contador.

Med 61 kilo fordelt over 169 centimeter er Quintana langt fra at være prototypen på en god enkeltstartsrytter. Disciplinen har altid været de spurveagtige colombianeres akilleshæl, men Quintana kompenserer for fraværet af rå kraft ved at være fascinerende flyvsk opad og dødsforagtende på nedkørsler.

Den engelske journalist og forfatter Matt Rendell har igennem en årrække fulgt colombiansk cykelsport på nærmeste hold og beskrevet den sociologiske signifikans i bogen ’Kings of the Mountains.

Quintanas succes er ifølge Rendell ikke noget suspekt mirakel, men en opbyggelig udviklingshistorie.

- Han er et meget stort naturtalent og har kunnet drage fordel af den fine struktur, der er bygget op i Colombia es Pasión-projektet. Her får han moderne træningsvejledning fra Luis Fernando Saldarriga, der er en slags enmandsudgave af det britiske superhold Team Skys bagland. Ildsjælen Saldarriga er kendt som absolut antidopingmand og for at være tæt på sine ryttere, fortæller Matt Rendell.

Opvokset i bjerglandsbyen Boyacar 3.000 meter over havets overflade, har Quintana fra naturens side været begunstiget af, at organismen skulle præstere i tynd og iltfattig luft. Resten er historien om at cykle til og fra skole på en gammel skærveknuser af en mountainbike og blive hilst velkommen hjem efter de daglige 16 kilometer klatretur af en invalid far med en lunende poncho.

Der er flere Kleenex, hvor de kom fra. Men inden kynismen tager overhånd, er der ingen vej uden om at fremhæve, hvordan Quintana vandt Tour de l’Avenir i 2010 trods en koldfront af fjendtlighed mod ham selv og resten af holdet fra Café de Colombia.

Akkurat som dengang legenden ’Lucho Herrara for 30 år siden kom til Tour de France, blev Quintana og kompagni set på med en blanding af nedladende arrogance og frygt af konkurrenterne. Men kun tåber nærer ikke frygt for en bjerg-guerilla med appetit på højdemeter.

- Det er det samme, som da Herrara kom hertil, understregede Quintana efter at have vundet løbet foran talenter som amerikaneren Andrew Talansky, franske Romain Bardet og hollænderen Tom-Jelte Slagter.

- Men vi tillod dem aldrig at ydmyge os, som de havde lyst til. De forsøgte at bremse os ud i rabatten, de råbte ad os og behandlede os skidt, men vi gav dem bare tilbage. Til sidst måtte sportsdirektører lægge sig imellem, og det hele faldt lidt ned. De fandt vel ud af, at vi var de stærkeste, siger Quintana til Solo Ciclismo.

I en sport, hvor racisme ellers aldrig har været et tema, har Quintana hurtigt fået hård hud på sjæl og trommehinde. Det lærte han allerede på vej mod sejren og gennembruddet i Tour de l’Avenir i 2010.

- Vi havde en psykolog med os for at få løftet vores selvværd, for vi vil ikke føle os inferiøre. Ikke alene er vi fra et lille land, men som ryttere er vi også små. Som om det ikke var nok, var de også racister, pointerer Quintana, der i år kan se frem til sin ilddåb i Tour de France.

Og her venter der Team Sky en opgave, for hvis nogen vil kunne afspore holdets metronom-kørsel, er det en anarkist som Quintana.

- Han er totalt uden respekt for alle de store navne og en af de mest intelligente og opportunistiske ryttere i cykelsporten i dag. Under Baskerlandet Rundt sagde manager Dave Brailsford fra Team Sky til mig, at han regner Quintana for en kommende Tour-vinder, siger Rendell.

 

Dagens Gossip