Colombianske piger ramt af mystisk sygdom

Mere end 200 teenagepiger i den colombianske by El Carmen de Bolivar lider af mystiske symptomer. Indtil videre er det ikke lykkedes lægerne at fastslå, hvorfor så mange døjer med besvimelse, hovedpine og følelsesløshed i hænderne.

Det har været antydet, at pigerne er blevet ramt af et yderst sjældent tilfælde af massehysteri, men det har man ikke kunnet bekræfte.

Pigernes forældre derimod, frygter at symptomerne skyldes en populær vaccine mod livmoderhalskræft, det skriver Yahoo News.

De unge piger, der er mellem 9 og 16 år, har nemlig det til fælles, at de alle vaccineret med den samme vaccine, Gardasil. Derfor gik borgerne i byen, der har 95.000 indbyggere, igår på gaden i fredelig demonstration. De kræver nu en grundig undersøgelse af vaccinen.

Byens borgmester, Francisco Vega, udtalte i den forbindelse, at de første tilfælde dukkede op sidst i maj måned. Siden da er tilfældene bare steget og steget, og i weekenden blev over 120 piger bragt til hospitalet med symptomer. Men til trods for utallige undersøgelser er der endnu intet, der endegyldigt kan bekræfte, at vaccinen bærer skylden.

Det har fået landets sundhedsminister, Alejandro Gaviria, til at kritisere mediernes sensationsdækning.

- På den ene side har vi de videnskabelige faktummer. På den anden side har vi rygter og fordomme, sagde han til den lokale radiostation, W Radio, igår.

Det er medicinalfirmaet Merck, der står bag vaccinen Gardasil. De fastholder fortsat at deres produkt lever op til alle kravene, så indtil videre vil de ikke kommentere på spekulationer.

Der er i alt 2,9 millioner kvinder i Colombia, der har fået den omdiskuterede vaccine mod livmoderhalskræft. Sygdommen er hvert år skyld i 3.000 colombianske kvinders død.

 

Dagens Gossip