Corydon advarer mod flere byggeprojekter

Metrobyggeriet i København, tunnelen under Femern Bælt, nye jernbaner og hospitaler er nogle af de store planlagte byggerier til en samlet værdi af næsten 200 milliarder kroner - alene i Østdanmark - der er planlagt over de næste år frem mod 2021.

Niveauet for offentlige byggeprojekter er nu historisk højt. Derfor er det tid til at slå bremsen i og lukke kassen for nye byggerier. Sådan lyder budskabet fra finansminister Bjarne Corydon i dagens udgave af Børsen.

»Når man vurderer den økonomiske politik, der føres, er der et stort behov for, at man indimellem hæver sig udover den her diskussion om stramningsgraden i dansk politik og ser på det egentlige omfang af, hvad der gøres for at forny vores samfund i de her år. For det er omfattende, hvad der er sat i gang ikke bare på det korte sig, men også hvis man ser længere frem,« siger Bjarne Corydon til avisen. 

Mådeholdenhed vigtigt for tilliden til DK

Kilde: Femern Belt Development

Ifølge finansministeren er det vigtigt for tilliden til dansk økonomi, at der ikke bliver sat gang i så mange offentlige byggerier, at økonomien risikerer at løbe af sporet.

»Det er budgetloven, EU's finanspagt, vores henstilling og alle de grundlæggende parametre, der gør, at vi anses for at være en regering, der har styr på økonomien og derfor også kan holde en lav rente, der også bidrager til vækst og beskæftigelse,« siger han til avisen.

Ministeren vil ikke afvise, at der er plads til enkelte nye projekter, men mener, at der bør være fokus på, at niveauet for offentlige investeringer ifølge regeringen er det højeste i 30 år.

Dermed er der endnu engang lagt op til heftige diskussioner om næste års finanslov med støttepartiet Enhedslisten. Partiet vil fortsat kæmpe for flere anlægsprojekter og mener, at det er en myte, at niveauet for offentlige investeringer er rekordhøjt, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

»Det gør jeg med baggrund i Vismændene, der også i deres seneste rapport mente, at regeringen blander bananer og pærer sammen, når de tager nogle byggerier med i de historiske opgørelser og nogle andre med i de fremtidige opgørelser,« siger han til Børsen og fortsætter:

»For man behøver jo bare at kigge på arbejdsløsheden. Der er stadig plads til forbedringer.«

I sidste uge viste tal fra Danmarks Statistik, at ledigheden ligger på 5,8 procent. 

Opbakning fra Konservative og Radikale

Bjarne Corydons udmelding får opbakning både fra Konservative og regeringspartneren Radikale. Og den er også nogenlunde på linje med budskabet fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der har advaret regeringen om risikoen for overophedning af økonomien, hvis man bruger for mange offentlige kroner på at sparke gang i væksten.

Organisationen Femern Belt Development har udarbejdet et overblik over de nuværende og kommende store anlægsprojekter frem mod 2021 til en samlet værdi af rundt regnet 200 milliarder kroner.

Her frygter direktør Stig Rømer, at de mange projekter vil skabe for meget rift om den arbejdskraft, der skal være med til at bygge tunnelen mellem Danmark og Tyskland.

»Vi risikerer at komme i konkurrence om arbejdskraften, og det kan føre til overophedning og store lønstigninger. Derfor forsøger vi at få overblik over den samlede volumen af byggerierne i Østdanmark, så vi kan medvirke til at tilrettelægge en samlet indsats i hele kongeriget,« siger Stig Rømer til Børsen.

 

 

Dagens Gossip