Corydon: Vi kan ikke bare udskrive checks til kommunerne

KL-formand Erik Nielsen understregede forud for mødet, at man i kommunerne ønsker en ordning, der sikrer »stabile planlægningsvilkår for de kommunale anlægsbudgetter« også på den anden side af 2014.

Men det løfte kan blive svært at indfri, understreger finansminister Bjarne Corydon (S) i kølvandet på det såkaldte sættemøde, som parterne bruger til at kridte banen op for de kommende forhandlinger.

»Vi er bundet af det forhold, at der skal være styr på den økonomiske politik, at vi ikke kan udskrive checks eller løfter om noget, vi ikke kan finansiere i en fremtid, der ikke er til at overskue . Det er det udgangspunkt, vi forhandler ud fra,« siger Corydon, der understreger, at man endnu ikke er begyndt på reelle forhandlinger.

Spørgsmål: Men er det ikke rimeligt, at kommunerne vil kunne lave et budget, der rækker længere ud end 2014?

»Det er et helt naturligt kommunalt synspunkt. Det, der er bagsiden af den medalje, det er, at man også skal vide, at man har de penge, der skal bruges. Det, at binde sig til at bruge dem meget langt fremover uden i øvrigt at kende den økonomiske udvikling i Danmark, betyder noget i forhold til, om man så har styr på økonomien.«

»Kommuner fylder meget i vores økonomi, men det gør også regionerne og sygehusene og alle de andre dele af den offentlige sektor, og det er klart, at jo mere man bruger på den ene, jo mindre er der til de andre,« siger Bjarne Corydon.

En af hovedlinjerne i næste års kommunale økonomi er allerede på plads, inden forhandlingerne for alvor går i gang.

I forbindelse med lanceringen af regeringens vækstplan i februar nåede parterne til enighed om de overordnede rammer for service- og anlægsudgifterne.

 

Dagens Gossip