Costa Kalundborg rykker tættere på

Ta' til Costa Kalundborg, hvor de slanke palmer står.

Sådan synger Shubidua, og det kan måske snart blive til virkelighed.

De omfattende klimaforandringer vil nemlig i de kommende år få den gennemsnitlige temperatur i Europa til at stige med op til fire grader. Det advarer Det Europæiske Miljøagentur (EEA) om i en ny rapport.

- Klimaændringerne mærkes i hele verden, og omfanget og hastigheden af ændringerne bliver mere og mere tydelige, siger EEA's administrerende direktør, Jacqueline McGlade, i en pressemeddelelse.

- Dette betyder, at alle hjørner af samfundet, herunder husholdningerne, skal tilpasse sig denne situation og mindske deres udslip, tilføjer hun.

Temperaturen i Europa er allerede steget et nøk. Perioden 2002-2011 har været det varmeste årti, der nogensinde er registreret i Europa.

Og det fremgår af forskellige modelprognoser, at Europa kan vise sig at blive mellem 2,5 og fire grader varmere i den sidste del af det 21. århundrede i forhold til gennemsnittet i perioden 1961-1990.

Desuden vil europæerne bliver ramt af hyppigere og længere varmebølger. I Danmark definerer DMI en varmebølge som en periode, hvor gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage overstiger 25 grader.

Varmebølger har kostet titusindvis af menneskeliv i det seneste århundrede, og de hyppigere varmebølger i fremtiden vil koste endnu flere menneskeliv, medmindre landene tilpasser sig udviklingen, hedder i rapporten.

Til gengæld vil færre mennesker dø af kulde.

Samtidig med, at temperaturerne stiger, så stiger mængden af nedbør også i Nordeuropa. Omvendt bliver det mere tørt i Sydeuropa. Denne udvikling vil være skyld i flere oversvømmelser i Nordeuropa, mens flere floder vil tørre ind i Sydeuropa.

Men klimaforandringerne får også mærkbar indvirkning på europæernes sundhed på andre måder, da nogle sygdomme vil få lettere ved at brede sig.

For eksempel vil skovflåter finde udbredelse højere mod nord, ligesom sygdomsbærende myg og sandfluer også vil nyde godt af højere temperaturer i dele af Europa.

Og for pollenallergikere er det dårlige nyheder, at pollensæsonen er længere og starter 10 dage tidligere end for 50 år siden.

 

 

Dagens Gossip