Cuba giver franske Total lov til at lede efter olie

Den franske oliegigant Total har mandag underskrevet en aftale i Cuba, der giver selskabet mulighed for at undersøge, om der findes olie i undergrunden i havet ud for den caribiske østat.

Det vil i så fald skulle ske i samarbejde med CubaPetroleo, der ejes af den cubanske regering.

Aftalen er kommet i hus i forbindelse med Frankrigs præsident, François Hollandes, besøg i Cuba som det første statsoverhoved fra Vesten, siden USA og Cuba i december offentliggjorde, at de vil forsøge at normalisere forholdet mellem de to lande.

Nyheden om olieaftalen blev annonceret i cubansk stats-tv, der ikke gav nogen detaljer om projektet.

Tidligere har flere forskellige selskaber forsøgt at finde olie ud for Cuba, men alle uden held.

Total selv borede to brønde tæt på den cubanske kyst i begyndelsen af 1990'erne, men ikke så meget som en dråbe olie blev fundet. I 1995 trak selskabet sig ud af Cuba.

I mere end et årti har Cuba hævdet, at der ligger over 20 milliarder tønder råolie gemt i undergrunden ud for landets nordvestlige kyst.

Så sent som i sidste uge afslørede Cuba nye data, der ifølge landet selv bekræfter, at der er store mængder olie i den cubanske del af Den Mexicanske Golf.

USA's Geologiske Overvågning (USGS) estimerer, at der er mellem fem og syv milliarder tønder olie i området.

Det statsejede venezuelanske oliefirma PDVSA og det ligeledes statsejede russiske selskab Zarubezhneft har stadig udforskningsrettigheder i området ifølge CubaPetroleo.

Cuba håber, at kommende fund af olie vil gøre landet uafhængigt af energiforsyninger fra andre lande såsom den socialistiske allierede Venezuela.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip