Cypern om redningspakke: Vi har gjort alt

Trods talrige cypriotiske bønner bliver det heller ikke ved mandagens eurogruppemøde i Bruxelles, at Cypern får sin længe ventede redningspakke på omkring 127 milliarder kroner.

- Vi har gjort alt, hvad vi er blevet bedt om eller er blevet foreslået at gøre. Nu skal de andre gøre deres del, sagde Cyperns finansminister, Vassos Shiarley, på vej ind til mødet med de 16 andre eurolande.

Cypern bad allerede om økonomisk hjælp i juni sidste år. Men den cypriotiske regering - der er EU's eneste kommunistiske regering - har ikke gennemført de privatiseringer, som er adgangen til at få udløst redningspakken.

Hvis hjælpen ikke kommer før marts, vil Cyperns situation ifølge Shiarley blive "meget svær".

Men blandt eurolandenes finansministre, som har diskuteret Cyperns situation mandag aften, er der bred enighed om, at redningen først kommer på den anden side af det cypriotiske valg, som afholdes 17. februar. Hvis redningen da overhovedet kommer.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, udtalte før mødet, at der stadig er mange problemer, der skal løses, før Cypern kan få støtte.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvordan problemet kan gribes an - for ikke at sige løses - uden privatiseringer, sagde Schäuble.

Ifølge den afgående eurogruppechef, Jean-Claude Juncker, har cyprioterne allerede vist fremskridt - men der vil alligevel gå lidt tid, før de kan få milliardstøtten.

- Vi forventer, at en endelig aftale vil kunne komme på plads til marts, siger Juncker på et pressemøde efter eurogruppemødet.

Cypern, der er EU's tredjemindste land, er blevet ekstremt hårdt ramt af gældskrisen i Grækenland, fordi de cypriotiske banker har store beholdninger af græske statsobligationer.

Redningspakken på 127 milliarder kroner er på størrelse med hele Cyperns bruttonationalprodukt.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip