Cyperns præsident anklages for at gemme millioner

Men skal man tro en cypriotisk TV-station, så er det bare facade. Mens præsidenten har samarbejdet med EU og den Internationale Valutafond om en redningspakke, der går hårdt ud over landets rigeste bankkunder, har han - ifølge beskyldningerne - arbejdet bag kulisserne for at sørge for, at hans egen familie går fri.

Præsidentens svigersøn på liste

Dokumentationen er ifølge den britiske avis The Guardian en liste med 100 bankkunder, som TV-stationen har offentliggjort.

Listen indeholder angiveligt navnene på enkeltpersoner og virksomheder, der nåede at overføre penge ud af landet, inden redningspakken trådte i kraft - deriblandt Nicos Anastasiades svigersøn.

Ifølge The Guardians oplysninger viser dokumentationen, at selskabet Loutsios & Sons Ltd, som Nicos Anastasiades svigersøn er medejer af, overførte 21 millioner euro (156 millioner kroner) fra Laiki Bank i ugen op til, at redningspakken trådte i kraft. Banken er efterfølgende blevet splittet i to, og kunder med over 100.000 euro mister op til 40 procent af deres formuer.

Ifølge avisen Haravgi blev pengene herefter overført til London. Avisen Haravgi har dog forbindelser til kommunistpartiet Akel, og derfor nok også en vis interesse i at smudse den konservative præsident, der kun har haft regeringsmagten siden februar.

Præsidenten afviser beskyldninger

Listen er heller ikke blevet bekræftet af officielle kilder, og Nicos Anastasiades afviser beskyldninger som et forsøg på at bagvaske virksomheder eller personer knyttet til sin familie.

»Det her er udelukkende et forsøg på at distrahere folk fra de, der har ansvaret for at føre dette land mod en tilstand af statsbankerot,« sagde Nicos Anastasiades ifølge The Guardian.

Præsidenten erklærede derefter, at han - på lige fod med alle andre - er parat til at lade sig selv og sin familie efterforske af en komité, der skal undersøge, om der er foregået ulovligheder i landet i tiden op til krisen.

Forhandler om mere tidCypern forhandler stadig med Trojkaen - EU, Den Europæiske Centralbank og den Internationale Valutafond omkring de endelige betingelser for landets redningspakke.

Landet har fået indtil 2017 til at skabe overskud på statsbudgettet, men ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er regeringen i gang med at forsøge at skaffe sig mere tid.

Trojkaen har estimeret, at Cypern i år ender med et underskud på statsbudgettet på 2,4 procent i forhold til BNP. Men skrappe reformer og besparelser for 351 millioner euro (2,6 milliarder kroner) vurderes det, at landet kan nå et overskud på fire procent af BNP i 2017.

 

Dagens Gossip