Cyperns præsident lover troskab til euroen

Det fastslår Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, dagen efter at landets banker for første gang åbnede efter en usikker periode på 12 dage.

»Vi har ingen intentioner om at forlade euroen,« siger Nicos Anastasiades ifølge Reuters og understreger, at den cypriotiske regering på ingen måde »vil eksperimentere med landets fremtid«.

Kravene til hjælpepakken indebærer blandt andet, at nogle cypriotiske bankkunder skal betale et engangsbeløb af deres egne penge for at modtage hjælpepakken.

Det får præsidenten, der blot har siddet på posten i en måned, til at kritisere Cyperns partnere i eurozonen for at stille »hidtil usete krav, der tvinger Cypern til at blive et eksperiment«.

Landet er dog så småt på vej mod økonomisk stabilitet, lyder det.

»Vi har undgået risikoen for statsbankerot. Situationen er - trods det tragiske i alt det her - under kontrol,« siger præsidenten.

For at leve op til rammerne for den hjælpepakke, EU har vedtaget til Cypern, skal landet selv skaffe 5,8 milliarder euro for at kunne modtage hjælpepakken på 10 milliarder euro. Det betyder blandt andet, at bankkunder med indeståender på mere end 100.000 euro, omkring 750.000 kroner, ikke kan regne med at få alle deres penge ud.

 

Dagens Gossip