DA og LO: Trepart er nødvendig for reform

Det er afgørende, at regeringen har indgået en trepartsaftale med LO og DA om erhvervsuddannelserne.

Det siger undervisningsminister Christine Antorini (S). Hun vil forhandle et forlig om erhvervsuddannelser færdig med partierne inden jul.

- Al erfaring viser, at det er i tæt samarbejde med parterne, at vi kan sætte nogle langsigtede spor for at udvikle erhvervsuddannelserne. Det har vi brug for. Der kommer et stort kvalitetsløft. Langt flere unge skal vælge uddannelserne, siger Christine Antorini.

DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen, kalder reformen for en af de "mest afgørende i Danmark".

- Vi skal bruge disse uddannede mennesker til at producere for Danmark i de kommende år. Der er nogle ubalancer på området, som skal korrigeres. Reformen skal have bred accept i erhvervslivet, hos de unge og i Folketinget, siger han.

LO's formand, Harald Børsting, finder det afgørende, at kvaliteten hæves, så uddannelserne bliver attraktive.

- Vi er glade for, at disse principper rækker langt ud i fremtiden. Nu er sporene lagt for et langt, sejt træk for at få øget prestigen bag erhvervsuddannelserne. Vi lægger meget vægt på at få sat håndens arbejde og faget i centrum, siger han.

Tredje gang er lykkens gang for trepartsforhandlinger. Først glippede aftalen med et minus på fire milliarder kroner. Så indgik regeringen en "mini-trepart" om at skaffe 12 milliarder kroner i det offentlige trods modstand fra FOA og Danmarks Lærerforening.

- Det er det allermest afgørende. Derfor har vi tilladt os at kalde det en fælleserklæring med associationer til '87, siger Harald Børsting.

Han henviser til fælleserklæringen i 1987, da LO og DA lovede at holde lønstigningerne under udlandets. Samtidig indførte man arbejdsmarkedsreformer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip