Dårlig energimærkning kan koste dig dyrt

Typisk bliver huse med den bedste energimærkning, A, solgt på 173 dage, mens huse med den dårligste, G, gennemsnitligt bliver solgt på 266 dage - altså en cirka tre måneder længere salgstid, som formentlig også kan skyldes beliggenhed af de dårligste huse på markedet.

Men uanset beliggenhed, så går 64 procent af boligkøberne ifølge en rundspørge fra Boligsiden efter en bolig med et så lavt energiforbrug, som muligt.

»Din boligs energimærkning har altså ikke kun betydning for dine udgifter til at opvarme boligen. Energimærkningen kan også få stor betydning, hvis du på et tidspunkt gerne vil sælge din bolig,« konkluderer forbrugerøkonom i Sydbank Camilla Skovsbo Erichsen.

Hun har også kigget på de tilsvarende tal for ejerlejlighedsmarkedet og konstatere den samme tendens - bare ikke så udtalt.

»Lejligheder med de bedste energimærkninger oplever dog stadig kortere salgstider end lejligheder med de dårligere energimærkninger, men tallene tyder på, at energimærkningen har større betydning, hvis du skal sælge et hus end hvis du skal sælge en lejlighed,« mener hun.

Energiegenskaberne spiller også en rolle for de nedslag i prisen, der gives ved salget. Jo bedre energimærkning, jo mindre nedslag, viser tallene, der er opgjort over de seneste 12 måneder frem til begyndelsen af august. Mens der for de mest energivenlige huse kun gives afslag på 0,8 procent af den sidste udbudspris i gennemsnit, så er afslaget jævnt stigende op gennem alfabetet til de 10,5 procent, der i gennemsnit gives i afslag på G-mærkede huse.

Også mens man bor i sin bolig kan der hentes penge ved at energiforbedre sin bolig, hvilket selvfølgelig skal se si forhold til investeringen.

Målt på en gennemsnitlig husstands forbrug i et gennemsnitligt 140 kvadratmeters hus, så kan forskellen i regningen til varme og opvarmning af vand udgøre op til 25.500 kroner. Men så er der også tale om forskellen mellem den absolutte topkarakter A1 til den absolutte bundkarakter G, viser tal fra energistyrelsen baseret på et hus med fjernvarme til en pris på 0,7 kroner per kWh. Og man kan ikke flytte et hus fra den ene ende af skalaen til den anden.

Ifølge Camilla Skovsbo Erichsen kan en bolig med energimærkning G forbedres til et C. Den konkrete besparelse afhænger af boligens opvarmningsform - men vil for et gennemsnitligt hus med fjernvarme indbringe omkring 15.000 kroner i besparelse. Fra G til D vil give omkring 10.000 kroner i besparelse.

»En så kraftig energiforbedring som fra mærke G til C vil kræve en betydelig investering i boligen. Her kan man eventuelt overveje at dele projektet op i flere bidder, så man starter med at lave forbedringer, som flytter energimærkningen 1-2 trin,« lyder rådet fra Sydbank-økonomen.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip