Dagpengeløse strømmer til uddannelse

Få dage inde i det nye år har flere hundrede langtidsledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet i årets første seks måneder, meldt sig uddannelsesparate og dermed sikret sig op til 26 uger på en ydelse svarende til kontanthjælp.

Men selv om mange er villige til at vende tilbage til skolebænken, kan det blive svært for landets uddannelsessteder at finde relevante kurser til de mange uddannelsesvillige ledige.

Loven blev nemlig først vedtaget kort før jul, og derfor har AMU-centrene ikke haft tid nok til at omstille sig til de ekstra kursister, som de kommende måneder vil lægge vejen forbi.

Samtidig har centrene svært ved at forudse, hvilke kurser der vil blive søgt. Sådan lyder bekymringerne fra landets AMU-centre.

Mens omkring 500 ledige i landets tre største byer allerede har meldt sig uddannelsesparate, har langt færre gjort op med sig selv, hvilken uddannelse de har behov for.

I Odense gælder det for blot en tredjedel, mens det i Aarhus svarer til omkring hver tiende.

Det gør det svært at oprette relevante kursusforløb i tide, vurderer Lasse Breddam, der er direktør for AMU Nordjylland og formand for landets fem AMU-centre.

- Det er vigtigt, at de ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet, gør sig klart, hvad det er for noget uddannelse, de vil have, og får det meldt ud til jobcentret eller a-kassen. Også selv om de måske først står til at falde ud i februar, siger han og fortsætter:

- Det hjælper ikke noget, at man venter til sidste øjeblik og så tror, at der er en plads, der står og venter.

Loven er en del af finansloven for 2013 og har til formål at sikre forsørgelse til de uddannelsesvillige ledige, der står til at miste retten til dagpenge i årets første seks måneder, i forbindelse med at dagpengeperioden fra årsskiftet blev halveret fra fire til to år.

/ritzau/

 

.

Dagens Gossip