Danfoss i kinesisk milliardeventyr

Første del af et storstilet milliardprojekt er sat i gang, og industrikæmpen øjner ordrer på op til 20 milliarder kroner. Heraf vil Danfoss omsætte for 10-30 procent, altså op til seks milliarder kroner. Aftalerne skal ses i forhold til selskabets samlede omsætning i Kina på årligt tre-fire milliarder kroner i dag.

Danfoss og ingeniørvirksomheden COWI er nu i gang med at energirenovere den første af op til 14 kinesiske millionbyer i provinsen Liaoning i det nordøstlige Kina.

»Vi har arbejdet intenst på det her i fire år, og nu ser vi resultatet. Hvis jeg skal være ærlig, forventer vi et decideret milliard-eventyr i Kina,« siger Lars Tveen, direktør i Danfoss’ fjernvarmedivision og en del af koncernledelsen.

Den første kontrakt om energirenovering af byen Anshan blev underskrevet sidste forår under den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark. Nu har Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen og divisionsdirektøren Lars Tveen lige været i Kina til det første officielle spadestik på projektet, der ved hjælp af overskudsvarme fra det lokale stålværk Angang Steel skal erstatte kul og levere energi til 1,8 millioner mennesker i byen. Den årlige besparelse ventes at være omkring 800 millioner kroner, og med en samlet pris på 1,5-2 milliarder kroner vil projektet være betalt tilbage på under tre år.

»Under besøget i Kina blev vi enige med guvernør Chen Zhenggao om, at hvis vi leverer som lovet, går vi igennem provinsen Liaoning by for by, indtil alle 14 millionbyer har fået den samme tur som Anshan med hensyn til energieffektivitet,« siger Lars Tveen fra Danfoss.

Gennembruddet på det kinesiske marked kommer i kølvandet på et stigende behov for klima- og energirigtige løsninger i vækstøkonomien.

»Der er et kæmpepotentiale, hvis kineserne køber et koncept. På den måde rammer den her aftale det, som alle danske virksomheder søger,« siger DIs Kina-rådgiver Nis Høyrup Christensen.

Udviklingen rummer store muligheder for flere danske virksomheder som COWI, Kamstrup, Logstor og Rambøll, men det kinesiske marked er svært.

»Danfoss-projektet er et godt gennembrud, men der er langt igen. Kina er først lige begyndt at tænke grønt, og de kinesiske virksomheder og myndigheder kan ikke altid se, at dyrere og mere effektive danske løsninger faktisk kan betale sig,« siger Danmarks ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip