Danish Crown aftaler mindsteløn i Tyskland

Den danske slagterikoncern Danish Crown indgår en aftale om mindsteløn på sine slagterier i Tyskland, skriver Fagbladet 3F.

Det sker efter flere års hård kritik af forholdene af de såkaldte kolonnearbejdere - østeuropæere, der arbejder for en lav løn for underleverandører på slagterierne.

Danish Crown vil sammen med de store slagterikoncerner Tonnies, Westfleisch og Vion lægge sig fast på en mindsteløn og bedre sociale forhold for de ansatte i produktionen i en aftale med fødevareforbundet NGG og de tyske myndigheder. Den kommer til at dække alle slagterier i Tyskland.

- Vi har længe været fortalere for en mindsteløn på området. Vores lønninger ligger i forvejen over det niveau, der diskuteres, men aftalen vil alligevel være et positivt skridt. Slagteribranchen kan være barsk i Tyskland, og vi presser på for at sikre anstændige vilkår hele vejen rundt, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

Ifølge Danish Crown får slagteriarbejderne mellem 63 og 97 kroner i timen. NGG mener dog, at de udenlandske ansatte ofte får mindre. Selskabet beskæftiger omkring 2.000 ansatte i Tyskland.

Parterne er endnu ikke nået til enighed om den endelige mindsteløn, men NGG's krav lyder på 63 kroner i timen.

- I kødbranchen - især på slagterierne - bliver folk ofte ansat og udbyttet under forhold med absolut løndumping. Arbejdet er vanskeligt og stressende. Derfor er vores krav kun rimelige, siger Claus Harald, næstformand i NGG.

Tysklands arbejdsminister, Ursula von der Leyen, glæder sig over skridtet. Ministeriet har været i dialog med slagterikoncernerne og fagbevægelsen i flere måneder.

- Jeg er meget glad for, at arbejdsgiverne og fagbevægelsen sætter sig til forhandlingsbordet. Det er et vigtigt skridt hen imod en mindsteløn på området, siger Ursula von der Leyen.

 

Dagens Gossip