Danmark bliver grimmere

Landet mangler simpelthen en national arkitekturpolitik, og det får kommunerne til at lokke virksomhederne til ved at lade dem bygge billige og grimme ejendomme i stedet for at satse på kvalitet til glæde og gavn for fremtiden, mener kunstformanden.

Han nævner som skrækeksempel motorvejsstrækningen på E45 mellem Vejle og Horsens.

»Hedensted er nok det grimmeste sted i landet,« siger han med henvisning til en række »billige betonkasser, som er smidt langs motorvejen«.

Han er især harm over, at den Boeing 727, som et kommunikationsbureau ved Skanderborg har placeret ud til motorvejen, har fået lov til at blive stående.

»Jeg kan ikke forestille mig en større latterliggørelse af det danske kulturlandskab end den flyvemaskine,« siger Lars Juel Thiis.

Statens Kunstfond udskriver efter påske en arkitektkonkurrence, som skal resultere i et idekatalog til inspiration for kulturminister Marianne Jelved (R), som i øjeblikket arbejder på at revidere den nationale arkitekturpolitik.

Ifølge Arkitektforeningen er det på høje tid.

»Vi vil anbefale ministeren, at staten i lovgivningen i højere grad forpligter kommuner og regioner, så arkitekturpolitikken ikke forbliver et fint skrift, som man vifter med ved festlige lejligheder og så i øvrigt glemmer, når der bliver bygget,« siger direktør Jane Sandberg.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), er formand for teknik- og miljøudvalget i KL, og han synes ikke om ideerne.

»Der er meget smagsdommeri i det. Jeg har det ganske godt med, at de enkelte myndigheder selv kan bestemme, hvad der kan bygges,« siger Martin Damm.

Kulturministeren mener, at der er brug for en ny national arkitekturpolitik, som har mennesket i centrum

»Jeg er af den overbevisning, at man godt kan få gode arkitekturløsninger til konkurrencedygtige priser,« siger Marianne Jelved til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip