Danmark drøfter Greenpeace-sag med Holland og Rusland

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har igennem den danske ambassade i den russiske hovedstad, Moskva, sendt en besked til de russiske myndigheder.

»Vores ambassadør i Moskva har drøftet sagen om den tilbageholdte dansker med de russiske myndigheder og udtrykt vores bekymring over sagen, som vi følger tæt,« skriver Villy Søvndal i en mail.

Anne Mie Roer Jensen og hendes kollegaer fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise blev i september anholdt, efter det var lykkedes for to af dem at skaffe sig adgang til en olieboreplatform, som tilhører det russiske energiselskab Gazprom. I sidste uge blev de alle tiltalt for pirateri - hvilket kan give op mod 15 års fængsel.

Villy Søvndal forklarer, at de danske myndigheder vil gøre deres ypperste for at hjælpe den danske kvinde.

»Vi vil fortsat gøre, hvad vi kan for at bistå den danske statsborger bedst muligt - det er hendes interesser, vi skal varetage. Og Borgerservice vil som hidtil holde tæt kontakt til hendes familie i Danmark,« skriver Villy Søvndal.

»Mit og Udenrigsministeriets fokus er i denne sag en eneste ting: Hvordan hjælper vi bedst den danske kvinde, som er kommet i klemme her.«

Villy Søvndal var lørdag også i kontakt med Hollands udenrigsminister, Frans Timmermann. Skibet Arctic Sunrise var registeret i Holland, og derfor har landet besluttet at rejse en voldgifts-sag mod Rusland efter reglerne i FNs havretskonvention.

»Vi støtter den hollandske beslutning om som flagstat at efterprøve sagen efter reglerne i FNs havretskonvention. Vi er fra dansk side tilhængere af, at man bruger de internationale tvistbilæggelsesmekanismer, og det er afgørende, at de internationale regler efterleves af alle involverede parter,« skriver Villy Søvndal, der i næste uge skal mødes med repræsentanter fra Holland og de øvrige nationer, der har statsborgere fængslet i Rusland.

»Vi er i tæt løbende kontakt med de hollandske myndigheder, og vi vil fortsat samarbejde for at få sagen løst. De holder os løbende informeret, og de har yderligere inviteret til et møde med de øvrige involverede lande om sagen tirsdag i den kommende uge. Vi vil ved den lejlighed få en nærmere juridisk orientering,« skriver Villy Søvndal.

 

Dagens Gossip