Danmark er fortid i Afghanistan i 2014

De sidste danske kampenheder vil være ude af Afghanistan, allersenest når 2014 bliver til 2015.

Det står klart, efter at regeringen sammen med Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om en plan for den danske indsats i Afghanistan i 2013 og 2014.

Dermed følger den danske militære nedtrapning den tidligere plan for afvikling af den militære indsats i Afghanistan.

Politikerne har dog i planen åbnet døren på klem for at sende F-16-fly til Afghanistan i forbindelse med at bidraget fra de danske kampenheder nedtrappes.

Det spørgsmål skal politikerne først endeligt drøfte i midten af 2013, og det vil kræve en ny folketingsbeslutning, hvis flyene skal på vingerne.

Tilbagetrækningen fra de afghanske slagmarker kommer til at foregå således, at det om knap et år - ved årsskiftet - er slut med det sidste af de danske kompagnier med kampsoldater. I midten af 2014 tager den danske kampvognsdeling ligeledes hjem.

Tilbage vil kun være et par hundrede mand og muligvis et bidrag fra transporthelikoptere. Og altså muligvis også kampfly.

Den danske indsats kan dog blive nedtrappet endnu hurtigere end i den nye plan, fordi den koordineres i tæt samarbejde med briterne og amerikanerne.

Selvom Danmark trækker alle kampenheder ud af Afghanistan inden udgangen af 2014, vil Danmark også derefter bidrage til den militære indsats i landet. Der vil være tale om rådgivere, instruktører og støtte til de afghanske sikkerhedsstyrker.

Forudsætningen for tilbagetrækningen af de udenlandske styrker har hele tiden været, at de afghanske styrker selv er i stand til at håndtere sikkerheden i det krigshærgede land. Og at sikre det har netop været et af de helt store problemer.

Politikerne har besluttet at afsætte 385 millioner kroner over fem år til blandt andet træning og uddannelse af de afghanske styrker. Størstedelen af pengene går til politiet, mens en mindre del går til hæren.

Den danske indsats i Afghanistan har indtil videre kostet 13 milliarder kroner. De militære udgifter beløber sig til 9,8 milliarder kroner, mens der er ydet udviklingsbistand for 3,3 milliarder kroner.

Den militære indsats i 2013 og 2014 kommer til at koste i omegnen af to milliarder kroner, mens der i samme periode er afsat omkring en milliard kroner til at sikre udvikling, god regeringsførelse og opbygning af sikkerhedsstyrker.

Den danske indsats i Afghanistan har varet i 11 år, og i alt har 43 danske soldater mistet livet. Krigen blev indledt efter selvmordsangrebene på New York og Washington den 11. september 2001.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip