Danmark er gået glip af 124 mia. fra Nordsøen

Beløbet kunne ifølge økonomer have afbødet de værste konsekvenser af den økonomiske krise.

Milliardoverskuddet fra nordsøaftalen, som blev indgået mellem daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og blandt andre A.P. Møller - Mærsk, ville have været langt større, hvis aftalen havde fulgt anbefalinger i en rapport fra 2001 fra eksperterne i det såkaldte kulbrinteudvalg, skriver Politiken.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet vurderer ifølge avisen, at samfundet ikke får den andel ud af ressourcerne i Nordsøen, som det burde.

Havde aftalen fulgt anbefalingerne, så skulle olieselskaber som Mærsk frem til 2043 betale 84 procent i skat i stedet for de 64 procent, som blev resultatet af VK-regeringens aftale.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S), siger, at VK-regeringen har sløset milliarder bort.

»Det ærgrer mig i den grad at tænke på, hvor meget vi som samfund kunne have fået ud af de over 100 milliarder kroner. Derfor må Lars Løkke redegøre for, hvorfor VK-regeringen hellere ville polstre olieaktionærernes bankkonti end styrke dansk økonomi,« siger han.

Ifølge Bendt Bendtsen, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet, var der intet alternativ til at forhandle en aftale på plads med Mærsk.

»Hvis jeg ikke havde lavet en aftale i 2003, kunne man dadle mig herfra og til evigheden, fordi jeg lod 250 milliarder sejle ude i Nordsøen,« siger han med henvisning til det beløb, nordsøaftalen har sikret statskassen.

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) kalder aftalen »rigtig god«.

SRSF-regeringen skal til efteråret forhandle med Folketinget om en skærpelse af beskatningen af en række udenlandske olieselskaber.

 

Dagens Gossip