Danmark er kønsmæssigt skævt

I byer som Aarhus og København er der over 20 procent flere unge kvinder end mænd.

Men ikke kun universitetsbyer som Aarhus og København trækker i de unge kvinder. I Holstebro, der er en uddannelsesby, er der 104 unge kvinder for hver 100 unge mænd. Det viser nye tal, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har samlet for Kristeligt Dagblad.

»Der er noget, der tyder på, at det med god plads og frihed passer drengene godt, mens pigerne vil ind til byen. Men det er også den uddannelsesmæssige baggrund, der giver sig udslag her,« siger Carsten Hansen (S), minister for by, boliger og landdistrikter.

Uddannelse forklarer en del af den kønsmæssige skævvridning, som deler Danmark, siger kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

»Kvinderne flytter mere efter uddannelse, og der er også flere unge kvinder, der får en uddannelse,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Mens for eksempel sygeplejestuderende er nødt til at læse i en større by, så kan unge, der vil være håndværkere, typisk blive boende på hjemegnen og finde en lokal læreplads.

De nye tal viser, at når der er mere end 30 minutters rejsetid til den nærmeste store by, så falder andelen af kvinder markant. Er der omvendt langt at pendle, er de unge mænd i overtal, skriver avisen.

I landområdet længst fra indre Holstebro er der 81 kvinder i alderen 20 til 29 år for hver 100 mænd. I yderkanterne af nabokommunen Ringkøbing-Skjern er der blot 73 kvinder pr. 100 mænd.

Ifølge Carsten Hansen viser de nye tal, at man »ikke behøver køre ret langt, før man er et sted med en bedre kønsfordeling«.

 

Dagens Gossip