Danmark får ikke intetkøn som Tyskland

»Ligestilling er ikke, at vi alle er samme køn, men at vi har de samme muligheder for at udvikle os og leve det liv, vi gerne vil,« siger den konservative ordfører, Vivi Kier (K).

1. november træder en ny lov i kraft i Tyskland. Den giver forældre mulighed for at vælge, at barnet er af udefineret køn, hvis det har karakteristika fra både mand og kvinde. Dermed kan barnet selv senere i livet vælge, men loven gør det også muligt helt at fravælge et køn.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er klar til at se på muligheden for at vælge »blankt«, hvis de nuværende danske regler giver problemer for tvekønnede, og et tredje køn kan løse dem.

»Hvis det er genitaliers udvikling, så er jeg åben for, at man der skal afvente en kønsbestemmelse. Og det må være et lægefagligt spørgsmål at finde ud af, hvornår der er sikkerhed, og hvornår der ikke er sikkerhed for det,« siger Flemming Møller Mortensen, som dog ikke mener, at man skal kunne holde fast i intetkønnet.

»Så må man blot i forhold til barnets tarv så rettidigt som muligt sørge for at få sat et køn på,« siger han.

Hos Liberal Alliance sætter man spørgsmålstegn ved behovet for en sådan kategori.

»Der findes helt specielle medicinske eksempler, hvor der er usikkerhed omkring kønnet, men om de er grund nok til at lave en praksisændring, tror jeg ikke. Derudover er det vigtigt at sige, at det ikke giver mening, hvis det er forældrene, der fastlægger kønnet efter det, de synes. Køn er jo ikke bare et klistermærke, man kan sætte på eller tager af,« siger ligestillingsordfører Merete Riisager (LA).

Samme holdning har Radikale Venstre.

»Der er tale om meget, meget få mennesker, og jeg synes bestemt ikke, at vi skal lave et intetkøn, for det er en konstrueret virkelighed. Vi skal være tolerante og mangfoldige, men jeg synes ikke, det har noget med ligestilling at gøre, at man begynder at konstruere kønnet,« siger Marlene Borst Hansen (R), men understreger, at de Radikale dog ville se på det, hvis det drejer sig om tvekønnede og en lægefagligt vurdering af, at der er et behov for et tredje køn.

Tyskland er det første land i Europa til at indføre det ubestemte køn. Loven blev gennemført tilbage i maj i Tyskland, men inden da var Australien det første land, som præsentere juridiske retningslinjer på kønsfronten. Her gælder reglen for alle personlige papirer, og de australiere, der ønsker det, kan bruge den tredje kategori, uanset om de har fået en kønsskifteoperation eller ej, skriver spiegel.de.

 

Dagens Gossip