Danmark fastholder støtte trods militærkup

Det fastslår udviklingsminister Christian Friis Bach (R), selvom Mohamed Morsi onsdag blev fjernet fra præsidentembedet af det egyptiske militær.

»Det er vigtigt, at vi fra Danmarks og EUs side fastholder dialogen og samarbejdet om at fremme demokratiske reformer. Det ville være forkert helt at trække støtten nu, men den danske regering ser selvfølgelig kritisk på, om vi skal revidere udviklingssamarbejdet med Egypten,« siger Christian Friis Bach i en skriftlig kommentar.

Han mener, at der er endnu mere brug for dansk støtte, end der var før militærkuppet.

»For nu skal vi støtte alle de demokratiske kræfter, der er i Egypten: Alle der kæmper for kvinders rettigheder, for unges indflydelse, for mediernes uafhængighed,« tilføjer udviklingsministeren.

Han kalder det samtidig beklageligt, at det ikke er lykkedes at finde en demokratisk løsning på Egyptens store politiske, økonomiske og sociale problemer.

»Militære løsninger må aldrig blive det foretrukne svar,« fastslår Christian Friis Bach, der ikke er nervøs for, at pengene havner hos det egyptiske militær.

Det Arabiske Initiativ blev lanceret i 2003 af den danske regering og har som mål at understøtte reform- og demokratiseringsprocesser i Mellemøsten og Nordafrika via samarbejdsprojekter i regionen. Danmark har hævet bidraget til Det Arabiske Initiativ, som siden 2012 har haft en samlet årlig ramme på 275 millioner kroner.

USAs præsident, Barack Obama, overvejer ifølge flere internationale medier at reducere den amerikanske bistand til Egyptens militær, som beløber sig til næsten otte milliarder kroner om året.

 

Dagens Gossip