Danmark forsøgte at hyre lejesoldater

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Få uger efter at Blackwaters lejesoldater dræbte 17 civile i Bagdad i 2007, forsøgte Danmark at etablere et formelt samarbejde med sikkerhedsfirmaet. Men anmodningen blev afvist af USA.

Det skriver Politiken.

Blackwater var hyret af USA til at stå for en stor del af sikkerheden i Bagdad med en såkaldt hurtig reaktionsstyrke, og samtidig kontrollerede Blackwater vigtige efterretninger om sikkerhedssituationen i byen.

Derfor var de danske enheder, der beskyttede ambassaden og diplomaterne, i tæt kontakt med selskabets styrker i byen. Men skiftende forsvarsministre har over for Folketinget fastholdt, at det var et uformelt samarbejde.

At samarbejdet med Blackwater var "uformelt", skyldes dog øjensynlig ikke, at Danmark ville holde en vis afstand til de amerikanske lejesoldater – tværtimod.

Det fremgår dybt inde i en redegørelse fra Værnsfælles Forsvarskommando, som forsvarsminister Peter Christensen (V) har sendt til Forsvarsudvalget.

Redegørelsen konkluderer ganske vist, at der aldrig var tale om andet end et uformelt samarbejde, men på side syv i redegørelsen skriver Værnsfælles Forsvarskommando:

- Der blev på taktisk niveau i oktober 2007 fremført et ønske om et formaliseret samarbejde i forhold til støtte fra den hurtige reaktionsstyrke ved Regional Security Office, som blev drevet af Blackwater. Dette ønske blev afvist ved den amerikanske ambassade i oktober 2007, hvortil den danske ambassadør havde rettet henvendelse.

Det fremgår ikke af materialet, hvorfor amerikanerne afviste det danske ønske.

Sagen om Danmarks forhold til Blackwater har været i søgelyset det seneste halve år, da det er kommet frem, at danske soldaters kontakt med sikkerhedsfirmaet har været meget mere omfattende end først antaget.

Skiftende forsvarsministre har til Folketinget oplyst, at man under Irak-krigen kun havde et uformelt samarbejde med Blackwater, og at samarbejdet blev indgået i 2007. Men det er kommet frem, at samarbejdet begyndte allerede i 2005.

Det har ikke været muligt for Politiken at få uddybende kommentarer fra Forsvaret eller et interview med Peter Christensen, som torsdag skal i åbent samråd om samarbejdet med Blackwater. I en mail skriver forsvarsministeren dog til Politiken:

- Jeg mener, at Forsvaret skal tage ved lære af denne sag og blive bedre til at dokumentere, hvad der sker på deres missioner, og jeg ved, at det er noget, som Forsvaret fremover vil være meget opmærksomme på.

/ritzau/