Danmark forventer tilbageslag i Afghanistan frem mod exit

08/04/2013 20:30

BNB

Nyheder
Men udfordringerne frem mod 2014, hvor størstedelen af de internationale styrker, herunder de danske, forlader landet, er talrige, og tilbageslag bliver ikke til at komme ude om. Det vurderer Udenrigsministeriet i en rapport offentliggjort mandag, hvor man gør status over målsætningerne for Helmand-planen for 2011-2012. Ministeriet skriver, at der som forudset i planen, har været »enkelte områder, hvor det ikke har været muligt at opnå de ønskede resultater i 2012.« »I en skrøbelig stat som Afghanistan må der arbejdes med en større risikovillighed, og det er nødvendigt at være realistisk omkring, hvad der reelt er muligt at opnå på kort sigt og erkende, at tilbageslag vil være uundgåelige på vejen mod videre stabilitet og udvikling,« oplyser ministeriet. I rapporten, »Afrapportering 2012 - Den danske indsats i Afghanistan«, påpeger ministeriet ligeledes, at oprørerne har været under et betydeligt militært pres, men viljen til at kæmpe er ikke mindsket hos grupperne til trods for betydelige tab. I Helmand-provinsen, hvor blandt andre danske soldater opererer, er situationen fortsat urolig, hedder det i rapporten. Udenrigsministeriet forventer, at oprørsgrupper vil få lettere spil i takt med den internationale tilbagetrækning af styrker. »Helmand-provinsen er uden tvivl stadig et usikkert sted, hvor oprørerne er stærke, og hvor vejsidebomber og kampe er en trussel mod afghanernes sikkerhed og daglige liv,« oplyser ministeriet og fortsætter: »Det må også forventes, at oprørerne i takt med overdragelsen af sikkerhedsansvaret til de afghanske sikkerhedsstyrker frem mod 2014 vil kunne få et større spillerum og vinde en del af det terræn tilbage, som de har tabt, siden antallet af de internationale styrker blev øget markant i 2009. Sidstnævnte gælder ikke mindst i de tyndtbefolkede områder, hedder det i rapporten. Generelt har 2012 været præget af den omfattende planlægning frem mod skæringsåret 2014. Fokus er derfor rettet mod blandt andet sikkerhedsoverdragelse, præsidentvalget i 2014 og det internationale samfunds engagement i landet efter 2014. »Langt størstedelen af målsætningerne for Helmand-planen for 2011-2012 blev opnået i 2012,« skriver ministeriet, der oplyser, at processen med transitionen forløber planmæssigt, ligesom træningen af de afghanske sikkerhedsstyrker ser ud til at bære frugt.

Mest læste i dag

Men udfordringerne frem mod 2014, hvor størstedelen af de internationale styrker, herunder de danske, forlader landet, er talrige, og tilbageslag bliver ikke til at komme ude om.

Det vurderer Udenrigsministeriet i en rapport offentliggjort mandag, hvor man gør status over målsætningerne for Helmand-planen for 2011-2012.

Ministeriet skriver, at der som forudset i planen, har været »enkelte områder, hvor det ikke har været muligt at opnå de ønskede resultater i 2012.«

»I en skrøbelig stat som Afghanistan må der arbejdes med en større risikovillighed, og det er nødvendigt at være realistisk omkring, hvad der reelt er muligt at opnå på kort sigt og erkende, at tilbageslag vil være uundgåelige på vejen mod videre stabilitet og udvikling,« oplyser ministeriet.

I rapporten, »Afrapportering 2012 - Den danske indsats i Afghanistan«, påpeger ministeriet ligeledes, at oprørerne har været under et betydeligt militært pres, men viljen til at kæmpe er ikke mindsket hos grupperne til trods for betydelige tab.

I Helmand-provinsen, hvor blandt andre danske soldater opererer, er situationen fortsat urolig, hedder det i rapporten. Udenrigsministeriet forventer, at oprørsgrupper vil få lettere spil i takt med den internationale tilbagetrækning af styrker.

»Helmand-provinsen er uden tvivl stadig et usikkert sted, hvor oprørerne er stærke, og hvor vejsidebomber og kampe er en trussel mod afghanernes sikkerhed og daglige liv,« oplyser ministeriet og fortsætter:

»Det må også forventes, at oprørerne i takt med overdragelsen af sikkerhedsansvaret til de afghanske sikkerhedsstyrker frem mod 2014 vil kunne få et større spillerum og vinde en del af det terræn tilbage, som de har tabt, siden antallet af de internationale styrker blev øget markant i 2009. Sidstnævnte gælder ikke mindst i de tyndtbefolkede områder, hedder det i rapporten.

Generelt har 2012 været præget af den omfattende planlægning frem mod skæringsåret 2014. Fokus er derfor rettet mod blandt andet sikkerhedsoverdragelse, præsidentvalget i 2014 og det internationale samfunds engagement i landet efter 2014.

»Langt størstedelen af målsætningerne for Helmand-planen for 2011-2012 blev opnået i 2012,« skriver ministeriet, der oplyser, at processen med transitionen forløber planmæssigt, ligesom træningen af de afghanske sikkerhedsstyrker ser ud til at bære frugt.