Danmark giver to millioner kroner til afvæbning af Syrien

Det oplyser udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

»Den danske regering sender i dag et helt klart signal om, at vi vil støtte det videre arbejde med at identificere og destruere Assad-regimets kemiske våben,« siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

De to millioner kroner gives til Organisationen For Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der spiller en nøglerolle i forbindelse med håndhævelse af den russisk-amerikanske aftale omkring fjernelse af det syriske regimes kemiske våben.

»Dermed sender vi et klart signal til de drøftelser, der i øjeblikket er i gang i OPCW i Haag og FNs Sikkerhedsråd i New York om, at de relevante stater må påtage sig deres ansvar,« siger Villy Søvndal.

Han åbner også for muligheden af anden dansk bistand i forbindelse med afvæbningen i Syrien.

»Desuden vil regeringen overveje mulighederne for at bidrage med dansk ekspertise og kapacitet, når en inspektørmission etableres, og vi kender de faktiske ressourcebehov,« siger Villy Søvndal, der håber på en stærk resolution fra Sikkerhedsrådet i Syrien-spørgsmålet.

»Jeg vil opfordre til konstruktive forhandlinger, der kan føre til en stærk resolution fra Sikkerhedsrådet, som vil skabe rammerne for den internationale mission i Syrien,« siger Villy Søvndal.

I sin tale ved FNs generalforsamling tirsdag slog den amerikanske præsident, Barack Obama, også til lyd for en stærk FN-resolution, der skal sikre, at Bashar al-Assad overholder den indgåede aftale om afvæbning. Hvis det ikke sker, skal det have konsekvenser, fastslog Obama ifølge flere nyhedsbureauer.

 

Dagens Gossip