Danmark har det fint med at føje Hizbollah til terrorliste

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en skriftlig kommentar.

»Fra dansk side har vi hele tiden betragtet forslaget om terrordesignering som et spørgsmål om, hvorvidt EUs kriterier herfor var opfyldt. Det er vurderingen, at dette er tilfældet, og derfor har vi ikke haft indvendinger imod at anføre Hizbollahs militære gren på EUs terrorliste,« siger Villy Søvndal.

Hizbollah er en magtfaktor i Libanon, hvor organisationen er en del af landets afgående regering og har siddet med i flere andre regeringer. Bevægelsen er desuden den næststørste arbejdsgiver i Libanon efter den libanesiske stat, og dens militære gren anses for at være stærkere end Libanons hær.

Villy Søvndal erkender, at Hizbollah er »en betydningsfuld politisk aktør« i Libanon og fastslår, at beslutningen om at sætte Hizbollahs militære gren på EUs terrorliste ikke får konsekvenser for den libanesiske stat.

»Det er vigtigt at understrege, at designeringen er ledsaget af en erklæring, der gør det klart, at beslutningen ikke får konsekvenser for hverken EUs eller medlemslandenes økonomiske støtte til Libanon eller mulighederne for at føre dialog med alle politiske partier i Libanon,« siger udenrigsministeren.

Storbritannien, Frankrig og Tyskland har talt for at placere Hizbollah på EUs terrorliste, mens flere medlemslande som Tjekkiet, Polen, Østrig, Italien og Irland forud for mandagens møde har været skeptiske. De er nu gået med til et kompromis om at føje organisationens militære gren til listen.

Holland har ligeledes presset på for at sætte Hizbollah på terrorlisten, og den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, er glad for mandagens beslutning.

»Det er godt, at EU har besluttet at kalde Hizbollah, hvad det er: en terrororganisation. Vi har taget dette vigtige skridt i dag ved at gøre op med Hizbollahs militære gren og indefryse deres midler, hindre fundraising og dermed begrænse deres muligheder for at agere,« siger Frans Timmermans ifølge Reuters.

Hidtil har EU modstået pres fra USA og Israel om at placere Hizbollah på sin terrorliste, men det dødbringende angreb mod en bus fuld af israelske turister i Bulgarien for et år siden har været med til at øge presset. Samtidig har Hizbollahs involvering i den syriske borgerkrig på regimets side medvirket til, at organisationens militære gren nu er på EUs terrorliste.

 

Dagens Gossip