Danmark har fået en bjergkæde

Det er ikke nogen aprilsnar, for sådan har situationen været siden 2011, da Stednavneudvalget under Kulturministeriet autoriserede anvendelsen af navnet Ejer Bjerge for det langstrakte højdedrag mellem Horsens og Skanderborg.

Det nye er, at Ejer Bjerge nu er ophævet til en officiel national seværdighed – en beslutning, der er taget af Vejdirektoratet efter indstilling fra Naturstyrelsen, Kulturstyrelsen og VisitDenmark.

Udnævnelsen giver mulighed for at skilte til det naturskønne område med brune vejskilte med johanneskors – på lige fod med skiltning fra motorveje til eksempelvis H.C. Andersens Hus i Odense eller til Den Gamle By i Aarhus.

Ejer Bjerge er dermed optaget på den danske seværdighedskanon sammen med ca. 200 andre attraktioner.

Den fem-seks kvadratkilometer store »bjergryg« rummer Danmarks tre højeste tinder, der alle rager mere end 170 meter i vejret – Ejer Bavnehøj, det nærliggende Møllehøj samt Yding Skovhøj. Men i hele området findes over 100 små og større knolde – mange af dem unavngivne der ligger mere end 140 meter over havets overflade, så Ejer Bjerge er reelt at betragte som Danmarks tag.

»Vi er utrolig stolte af udnævnelsen til national seværdighed. Det er et sandt højdepunkt for os og vil uundgåeligt få en positiv betydning for turiststrømmen til området,« siger formanden for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, Viggo Rasmussen til Berlingske.

Navnet Ejer Bjerge løser på mange måder en problemstilling, som ramte det højtliggende terræn, da en flok forskere fra det daværende Geodætisk Institut i 2005 gik rundt og målte området op med instrumenter.

Dengang havde Ejer Bavnehøj den officielle position som Danmarks højeste naturlige terrænpunkt. Men de nye målinger gjorde Ejer Bavnehøj 60 cm lavere end før og udnævnte den ellers næsten helt oversete og nærliggende Møllehøj til nationens højeste naturlige punkt: 170,86 meter over havets overflade.

Det var man ikke glade for i foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, for dels havde Ejer Bavnehøj i årtier været Danmarks officielt højeste punkt (i konkurrence med Yding Skovhøj), dels har højen siden 1924 været prydet af et markant tårn til minde om Genforeningen i 1920.

Møllehøj derimod var og er en ydmyg knold bag et par industrielt udseende staldbygninger et par hundrede meter borte.

Ophøjelsen af terrænet til Ejer Bjerge løser på elegant vis problematikken. Nu er begge »tinder« ganske enkelt del af det samme »bjerg« med Møllehøj som såkaldt primærtop og Ejer Bavnehøj som sekundærtop.

Til gengæld er Yding Skovhøj, der gemmer sig i en lille skov et par kilometer borte, fortsat en selvstændig tinde, og den er tilmed højere end både Møllehøj og Ejer Bavnehøj, nemlig 172,66 meter.

Det er bare ikke en naturlig højde, idet bronzealderfolk for omkring 3.000 år siden kunstigt gjorde bakketoppen et par meter højere med anlæggelsen af en gravhøj. Den officielle vurdering er derfor, at Yding Skovhøj som naturlig top er 170,77 meter høj, hvilket gør den til Danmarks næsthøjeste punkt.

Viggo Rasmussen ser nu frem til, at flere end de aktuelt ca. 40.000 mennesker om året finder vej til Ejer Bjerge som følge af ophøjelsen til national seværdighed:

»Det koster kun fem kr. at komme op i tårnet på Ejer Bavnehøj. Der er tilmed åbnet en kiosk, der bl.a. sælger topis. Og så håber vi naturligvis på, at mange flere udlændinge finder vej derop. I forvejen er vi meget glade for de ret mange nordmænd, der kører op på bjerget – også selv om de har det med at slå sig på lårene af grin, når de står deroppe på Danmarks tag,« siger han til Berlingske.

Det er dog endnu usikkert, om Vejdirektoratet rent faktisk vil opstille et brunt motorvejsskilt med reklame for Ejer Bjerge. De brune skilte med johanneskors er en forsøgsordning, der udløber i 2014. Derefter vil den særlige seværdighedsskiltning, der bl.a. kendes fra Tyskland, blive evalueret af Transportministeriet og Vejdirektoratet.

 

Dagens Gossip