Danmark har ingen planer om ambassadelukninger

Sådan siger kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice Søren Vøhtz, efter at USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien har lukket flere af deres ambassader i Mellemøsten af frygt for al-Qaeda-angreb.

Udenrigsministeriets Borgerservice har heller ikke ændret vejledningerne for danske rejsende.

»Men vi justerer dem løbende, hvis vi finder anledning til det,« siger Søren Vøhtz, som opfordrer danskere i udlandet til at registrere sig på Udenrigsministeriets såkaldte danskerliste, der giver ministeriet mulighed for at kontakte danskere i udlandet i en krisesituation.Interpol udsendte lørdag en global terroradvarsel som følge af den seneste tids fangeflugter i Irak, Libyen og Pakistan, som organisationen mistænker al-Qaeda for at stå bag. Den internationale organisation Interpol mistænker al-Qaeda for at stå bag de seneste fangeflugter fra fængsler i Irak, Libyen og Pakistan og udsender nu en global terroradvarsel.

»Vi mistænker al-Qaeda for at være involveret i flere af de fangeflugter, som har ført til hundredvis af undslupne terrorister og andre kriminelle. Derfor anmoder Interpol organisationens 190 medlemslande om hjælp til at afgøre, om nogle af de seneste begivenheder er koordineret eller forbundne,« oplyser den internationale organisation ifølge BBC.

Samtidig opfordrer Interpol sine medlemslande til at reagere og kontakte organisationen, hvis »man lokaliserer nogle af de undslupne terrorister, eller hvis efterforskning kan forhindre et terrorangreb«.

Interpols alarm kommer, efter at det amerikanske udenrigsministerium har advaret amerikanske statsborgere mod at rejse til Mellemøsten og Nordafrika af frygt for al-Qaeda-angreb. Ifølge New York Times er advarslen baseret på oplysninger fra samtaler mellem højtstående al-Qaeda-figurer.

Advarslen gælder ifølge det amerikanske udenrigsministerium frem til 31. august, og amerikanske statsborgere, der rejser til udlandet, anbefales at være på vagt.

»Aktuelle oplysninger tyder på, at al-Qaeda og tilknyttede organisationer fortsætter med at planlægge terrorangreb både i og uden for regionen. De fokuserer muligvis på at gennemføre angreb i perioden mellem nu og slutningen af august,« hedder det i en erklæring fra USAs udenrigsministerium ifølge BBC.

Amerikanske ambassader i Egypten, Irak og Forenede Arabiske Emirater holder lukket søndag for at undgå at blive mål for terroraktioner.

Også Storbritannien, Frankrig og Tyskland har i weekenden lukket deres ambassader i Yemen af frygt for terror, skriver nyhedsbureauet AFP.

Mindst 1.843 fanger er inden for en uge frem til mandag undsluppet fængsler i henholdsvis Irak, Libyen og Pakistan efter angreb fra blandt andre al-Qaeda og Taleban.

Mens al-Qaeda har taget ansvaret for to angreb i Irak, hvor det lykkedes flere end 500 fængslede islamister at flygte, heriblandt flere topfolk fra terrororganisationen, har en talsmand fra Taleban udtalt til nyhedsbureauet Reuters, at den islamistiske bevægelse stod bag angrebet mod et fængsel i Pakistan, hvor 248 fanger flygtede. Angrebet skal have haft til formål at befri nogle af bevægelsens ledere. Ingen har endnu taget ansvaret for sidste weekends masseflugt i libyske Benghazi, hvor flere end 1.200 fanger flygtede.

August er »jubilæumsmåned« for en række blodige terrorangreb i Mumbai, Rusland og Indonesien, ligesom det i denne uge er 15 år siden bombeangrebene mod USAs ambassader i Kenya og Tanzania, hvor flere end 200 blev dræbt og 4.000 såret, advarer Interpol.

 

Dagens Gossip