Danmark lever efter 1-1, men har brug for held

Danmarks mulighed for at kvalificere sig til VM i Brasilien er med ét blevet ligeså koldt som det danske forårsvejr. Et 1-1 resultat hjemme mod Bulgarien i aftes var tæt på det værste, der kunne ske for de danske drømme om et verdensmesterskab i alle fodboldelskeres moderland. Nu skal der ikke bare overraskende sejre til, men også en lille portion held.

For selvom Danmark øjeblikkeligt er havnet fire point efter Bulgarien, har Morten Olsens mandskab en kamp til gode i forhold til bulgarerne. De point skal selvfølgelig i hus. Den helt store opgave bliver at samle tilstrækkelig til først at ende som samlet toer i Gruppe B, dernæst nok til ikke at ende som den dårligste toere af alle ni VM-kvalifikations-grupper.

Kampen udviklede sig præcis som forventet tirsdag aften. Det var et dansk landshold på bolden konstant og et bulgarsk mandskab, der pakkede sig sammen. Dybt nede på egen banehalvdel stod Bulgarien så og ventede på, at Danmark skulle komme frem ad banen. I sidste ende lød strategien så på at eksekvere omstillingerne i en pokkers fart og forsøge at overraske Morten Olsens spillere.

Med den udfordring foran sig åbnede Danmark faktisk ganske glimrende. Efter få minutter af første halvleg landede bolden hos Andreas Cornelius i feltet, men lidt for lang betænkningstid og et halvsløjt spark med højrebenet gjorde, at chancen aldrig resulterede i mål.

I en kamp hvor Bulgarien ikke havde grund til at føle sig forpligtet til at satse offensivt, var Danmarks fokus selvfølgelig også på at udnytte de ganske få muligheder, der måtte komme. Oftest er det tilfældige åbninger, som ændrer en kamp, og sådan en kom efter 23 minutter. Et hjørnespark fra Christian Eriksen dumpede pludseligt ned i ryggen på Nicolai Stokholm, og i de sekunder troede alle i Parken, at veteranen bragte hjemmeholdet i front. Det blev bare ved troen.

Med en kompakt modstander samlet foran eget mål og et dansk hold i voldsomt jagt på en forløsende scoring var pladsen trang. Set udefra var Danmarks plan derfor simpel: Spillet mellem kæderne skulle fungere, udnyttelse af chancerne være tæt på 100 procent, skarphed i boldomgangen god, masser af energi, løbevillighed, investering i duellerne og ingen personlige fejl. Succesraten i forhold til den plan var desværre langt fra i orden.

Helt galt gik det især med de personlige fejl i begyndelsen af anden halvleg. Dennis Rommedahl mistede bolden, Bulgarien hamrede afsted i et kontraløb, som Simon Kjær kom i tvivl om, hvorvidt han skulle støde op eller falde på, og helt inde foran Danmarks eget mål fulgte venstrebacken Simon Poulsen ikke med sin mand.

Scoringen til gæsterne var nogenlunde det værste, Danmark kunne rammes af. For dermed steg presset i ekstrem grad, og på en aften hvor selv de allermest oplagte chancer ikke blev omsat til mål, skulle der krydses fingre for en lille foræring. Sådan én kom efter godt en time, da kampens dommer tildelte danskerne et straffespark fremtvunget af Andreas Cornelius, som efterfølgende sikkert blev udnyttet af Daniel Agger.

Det danske landshold er ofte ikke mestre i at spille to forrygende kampe sammen i træk. Fredagens overraskende 3-0 sejr ude over Tjekkiet sendte ellers løfter om bedre tider, og troen på egne evner var naturligvis udsædvanligt høje i dagene op til mødet med Bulgarien. Men tirsdag aften i Parken var gode fornemmelser ikke brugbare. Uheldigvis, for Danmarks situation i Gruppe B krævede det.

Første halvdel af VM-kvalifikationen har været af svingende karakter. Som regel siger man, at man for at kvalificere sig til en slutrunde skal man hente fire point mod sine direkte konkurrenter i gruppen. Her indregnes Italien reelt ikke, fordi de vurderes til at være for vanskeligt et landshold at hamle op med. I Danmarks tilfælde er det derfor aftenens modstander Bulgarien og Tjekkiet, som skal nedkæmpes. Tjekkerne er klaret, men problemet er bulgarerne. 1-1 i første opgør og en gentagelse i aftes er lig med to point, hvilket er mindst to for lidt.

Det resterende kampprogram er dog bedre for Danmark end Bulgarien. Landsholdet mangler Armenien hjemme til sommer, Malta ude til efteråret, Armenien ude, Italien hjemme, og Malta, mens bulgarerne mangler at møde både Tjekkiet hjemme og Italien ude. Vejen til succes for begge mandskaber ligger i en solid overraskelse mod gruppens stærkeste hold, Italien. Det kan skabe overtaget.

 

Dagens Gossip