Danmark og Norge smelter sammen i Arktis

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og hans norske kollega Børge Brende er på et møde i den nordnorske by Tromsø under konferencen Arctic Frontiers blevet enige om at satse på et tættere arktisk samarbejde og på at udnytte hinandens arktiske kompetencer.

Danmark og Norge har allerede et samarbejde i Arktisk Råd og et bilateralt samarbejde om Arktis. Det er det arbejde, som de to ministre nu ønsker at udvide særligt med en koordinering af den arktiske forskning.

- Både Danmark og Norge har arktisk ekspertise i verdensklasse, og den er det, vi ønsker at udnytte til fælles bedste. Der bliver tale om en fælles satsning og en fælles dagsorden, siger Martin Lidegaard og tilføjer:

- Selv om Danmark og Norge har meget til fælles, så er der også områder, hvor de to lande har en forskellig tilgang og dermed kommer til at komplementere hinanden. Det gælder eksempelvis EU.

Martin Lidegaard lægger ikke skjul på, at han meget gerne ser, at EU kommer med som observatør i Arktisk Råd. På det seneste ministermøde i 2013 i Kiruna var det Canada, der blokerede på grund af EU's sælpolitik.

Når Arktisk Råd i april mødes i Iqaluit i Canada, hvor USA overtager det roterende formandskab vil den danske udenrigsminister presse på for at få EU ind i varmen som observatør, men ikke for enhver pris.

- Vi ved, at Rusland vil opponere på grund af krisen i Ukraine, men ellers er der ingen, der er interesseret i at lade den aktuelle konflikt influere på Arktis, som alle betragter som et lavspændingsområde, siger Lidegaard.

Udenrigsministeren havde et indlæg på Arctic Frontiers, hvor han fremlagde de danske klimaprioriteringer op til COP21 i Paris næste år. Her regner Lidegaard med, at der opnås aftale, men frygter samtidig, at den ikke bliver ambitiøs nok.

- Vi er nødt til det, for vi får ikke chancen igen, sagde Martin Lidegaard i sin tale på konferencen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip