Danmark sætter rekord i tvillingefødsler

15 procent af alle fødsler efter kunstig befrugtning i Danmark ender med, at der kommer tvillinger ud af det.

Det samme gælder kun cirka fem procent af fødslerne i Sverige, skriver Videnskab.dk.

Dermed har Danmark rekord i Norden, hvad angår tvillingefødsler efter fertilitetsbehandling.

Årsagen til det større antal tvillinger er, at danske fertilitetslæger er mere tilbøjelige til at sætte to æg op i livmoderen ad gangen, efter æggene er blevet befrugtet i reagensglas. I Sverige, Norge og Finland derimod vil lægerne oftere nøjes med et enkelt befrugtet æg.

“Vi har gjort en stor indsats og har halveret antallet af tvillingefødsler i de seneste par årtier, men vi har ikke været helt så restriktive i Danmark som i de øvrige nordiske lande,” siger Anja Pinborg, der er klinisk professor på Hvidovre Hospital og formand for Nordisk Fertilitetsselskab til Videnskab.dk.

Ved omtrent hver anden reagensglasbefrugtning sætter man i Danmark to æg op i kvinden. I Sverige og Finland er det kun ved mellem 20 og 30 procent af behandlingerne, man gør det.

Den indsats, man allerede har gjort for at reducere tvillingefødslerne, har båret nogen frugt. Antallet er faldet fra 30 til 15 procent de seneste 10 år.

“Vi skal gerne ned på 5-8 procent,” siger Anja Pinborg.

Det hænger blandt andet sammen med, at der som udgangspunkt er større risiko for, at tvillinger bliver født for tidligt og vejer for lidt ved fødslen. Desuden er der en risiko for, at et af de fostre, der kommer ud af de befrugtede æg, går til inde i moderens mave, og at det påvirker den tilbageværende tvillings udvikling negativt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip