Danmark sender 15 millioner til FN-mission i Mali

24/05/2013 18:46

BNB

Nyheder
»Situationen i Mali er forbedret, og det er lykkedes at bekæmpe dele af de islamistiske oprørere i den nordlige del af landet. Men det er vigtigt, at vi bevarer realismen. Mali står stadig over for meget store udfordringer. Jeg er derfor glad for, at FN nu overtager ansvaret for missionen i Mali. Det er en mission, vi fra dansk side overvejer positivt at bidrage til,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og fortsætter: »Men vi ved af erfaring, at den slags overdragelser mellem to missioner er en kompliceret affære, som kan blive forsinket. For at undgå at vi taber de skrøbelige fremskridt på jorden, er det på den korte bane helt afgørende, at vi sikrer en problemfri overgang fra den afrikansk-ledede mission til nye FN-mission,« lyder det fra ministeren, som med pengene vil sikre en »finansieringsbro« mellem de to missioner. FN-missionen blev vedtaget af FNs Sikkerhedsråd 25. april i år, og den ventes at omfatte en militær styrke på omkring 11.200 personer og en politistyrke på cirka 1.440 personer. Derudover forventes det, at de nuværende omkring 6.000 AFISMA-soldater bliver overført til MINUSMA. Det er dog ikke bare danske penge, der går til Mali, forklarer udviklingsminister Christian Friis Bach (R). »Sammen med mere end 100 andre lande og internationale organisationer deltog jeg den 15. maj i en international højniveaukonference om Mali, hvor det lykkedes at indsamle over 3,25 milliarder euro (cirka 24,2 milliarder kroner, red.) til Mali. Det viser det internationale samfunds politiske og økonomiske opbakning til Malis egen transitionsplan, der har genetablering af sikkerhed og fred som sin første prioritet,« siger han. Danmark har tidligere støttet AFISMA med 12 millioner kroner.

Mest læste i dag

»Situationen i Mali er forbedret, og det er lykkedes at bekæmpe dele af de islamistiske oprørere i den nordlige del af landet. Men det er vigtigt, at vi bevarer realismen. Mali står stadig over for meget store udfordringer. Jeg er derfor glad for, at FN nu overtager ansvaret for missionen i Mali. Det er en mission, vi fra dansk side overvejer positivt at bidrage til,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og fortsætter:

»Men vi ved af erfaring, at den slags overdragelser mellem to missioner er en kompliceret affære, som kan blive forsinket. For at undgå at vi taber de skrøbelige fremskridt på jorden, er det på den korte bane helt afgørende, at vi sikrer en problemfri overgang fra den afrikansk-ledede mission til nye FN-mission,« lyder det fra ministeren, som med pengene vil sikre en »finansieringsbro« mellem de to missioner.

FN-missionen blev vedtaget af FNs Sikkerhedsråd 25. april i år, og den ventes at omfatte en militær styrke på omkring 11.200 personer og en politistyrke på cirka 1.440 personer. Derudover forventes det, at de nuværende omkring 6.000 AFISMA-soldater bliver overført til MINUSMA.

Det er dog ikke bare danske penge, der går til Mali, forklarer udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

»Sammen med mere end 100 andre lande og internationale organisationer deltog jeg den 15. maj i en international højniveaukonference om Mali, hvor det lykkedes at indsamle over 3,25 milliarder euro (cirka 24,2 milliarder kroner, red.) til Mali. Det viser det internationale samfunds politiske og økonomiske opbakning til Malis egen transitionsplan, der har genetablering af sikkerhed og fred som sin første prioritet,« siger han.

Danmark har tidligere støttet AFISMA med 12 millioner kroner.