Danmark skal rykke tidligere ud til skrøbelige stater

Budskabet var klart, da udviklingsminister Christian Friis Bach (R), forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) skulder ved skulder præsenterede en ny dansk strategi for, hvordan Danmark skal være med til at skabe stabilitet i skrøbelige stater.

»Vi skal ind tidligt for at forebygge, at konflikter udvikler sig. Men vi skal også ind i den lange, seje udvikling, som vi har været i Afghanistan og Somalia for eksempel,« sagde Villy Søvndal til Berlingske Nyhedsbureau efter præsentationen i Udenrigsministeriet i det centrale København.

Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet varsler en bedre samtænkning af den danske indsats, når vi skal hjælpe med at sikre mere stabilitet i skrøbelige stater. Forsvaret skal ifølge Nicolai Wammen blandt andet bidrage til mere stabilitet med træning af for eksempel kystvagter, som det er tilfældet i Kenya. Eller med et transportfly, som det var tilfældet i Mali, og som Villy Søvndal fremhæver som et mønstereksempel på, hvor godt en tidlig samtænkt indsats gav pote.

Efter det lykkedes at nedkæmpe islamisterne, som franskmændene klarede, blev der lagt et politisk pres på at få gang i en valgproces, hvorefter Danmark kunne genoptage den bistandshjælp, der stoppede med militærkuppet i marts sidste år.

Men det var ikke lykkedes, hvis man havde ventet, understreger Villy Søvndal.

»Det skal gøres meget hurtigt. Hvis vi ikke havde gjort det så hurtigt, og Bamako (Malis hovedstad, red.) var faldet, så skulle vi have brugt hovedparten af tiden på et reparationsarbejde, som havde været fantastisk svært«.

De fire ministre, hvoraf justitsminister Morten Bødskov (S) ikke kunne være tilstede ved fredagens præsentation, vil ifølge Christian Friis Bach afsætte cirka 1,5 milliarder kroner på Finansloven for 2014 til at kunne hjælpe på stabiliteten. Derudover skal 1,4 milliarder kroner af ulandsbistanden bruges til netop det formål.

Det er dog langt fra sikkert, at tidlig samtænkt strategi ville have hjulpet i en konflikt som den i Syrien, vurderer Villy Søvndal.

»Det startede jo, som det, vi har set i en række nordafrikanske lande med en fredelig befolkning, der vendte sig mod en diktator ved at gå arm i arm i gaderne. Den konflikt har sin helt egen brutalitet, så jeg er ikke sikker på, at selv en samtænkt indsats ville kunne have klaret situationen i Syrien,« siger udenrigsministeren.

Han understreger, at den danske indsats ikke skal stå alene, men ske i samarbejde med de nærmeste allierede.

»Det er afgørende, at EU er ved at videreudvikle et koncept for, hvordan Europa kan agere hurtigere i de her situationer,« siger Søvndal.

 

Dagens Gossip