Danmark tryller 1,7 millioner ton CO2 ud af klimaregnskabet

Fra nytår er landets 21 største forbrændingsanlæg og deres CO2-udslip i al stilfærdighed flyttet væk fra den vanskelige del af Danmarks CO2-regnskab, der populært kaldes ‘boliger, bønder og biler’, og hvor reduktionerne stort set alle skal ske indenlands.

Sektoren flyttes i stedet over i EU’s kvotesystem, hvor der uddeles gratiskvoter, og hvor virksomheder og kraftværker kan handle CO2-kvoter i alle EU-landene – lige for tiden til meget, meget lav pris.

Med flytningen, som er fuldt lovlig ifølge kvotedirektivet, er der med ét kappet 1,7 millioner ton CO2 eller 20 procent af Danmarks CO2-regning frem mod 2020 uden for den kvotebelagte sektor.

Kritik fra Enhedslisten
Enhedslistens Per Clausen er meget kritisk over for denne manøvre. Han kalder det snyd på vægten at tælle overførslen af forbrændingsanlæggene med som en reel reduktion:

- Det er vigtigt at få fuld klarhed over, hvad eksisterende indsatser giver i CO2-reduktion, da det jo er basis for de kommende forhandlinger om en klimaplan. Det er jo ikke ligegyldigt, om vi her yderligere skal hente 6 eller 8 procents CO2-reduktion, siger Per Clausen.

- Jeg håber, at regeringen vil være med til at rydde op heri, når vi senere skal forhandle såvel en klimaplan som den efterfølgende klimalov, siger Per Clausen.
Minister får det nemmere
Interesseorganisationen Det Økologiske Råds kvoteekspert Søren Dyck-Madsen kalder flytningen et forholdsvis forudsigeligt træk, som kvotedirektivet ganske rigtigt åbner mulighed for:

- På den måde flytter ministeren presset fra den svære ikke-kvotebelagte sektor over på energisektoren, som i forvejen har stor fokus på reduktioner. Om det er godt eller skidt, synes jeg er svært at sige – det bliver i hvert fald nemmere for ministeren at komme i mål med reduktionerne uden for den kvotebelagte sektor, siger Søren Dyck-Madsen.

Affaldsfolk føler sig snydt
Affaldsforbrændingsanlæggene, som i dag er samlet i en ny organisation ved navn Dansk Affaldsforening, har hele tiden set mulighederne i flytningen.

Ifølge direktør Jacob Simonsen fordi man gerne ville være med til at støtte kvotesystemet og øge efterspørgslen på CO2-kvoter, der kunne være en driver for udviklingen af miljømæssigt fornuftige løsninger.

Samtidig regnede man på sigt med at komme til at konkurrere på lige fod med andre forbrændingsanlæg i andre EU-lande – og at man til gengæld for en kvotepris skulle slippe for den CO2-afgift, som anlæggene betaler i dag.

- Men det er desværre endnu ikke sket, så vi føler os faktisk noget snydt og håber, at det vil blive ordnet snarest muligt, siger Jacob Simonsen.

Han tilføjer, at det også er ærgerligt, at det kun er Danmark og Sverige, der indtil nu har lagt forbrændingen ind under kvoteordningen.

Det betyder, at de danske forbrændingsanlægs konkurrencesituation faktisk er blevet værre, fordi forbrændingsanlæggene både skal betale afgift og kvotepris, mens konkurrenterne ikke skal betale for kvoter og som regel heller ikke har særlige nationale afgifter at slås med:

- Det her betyder desværre, at det nu bliver dyrere for affaldskunderne at få behandlet affaldet på forbrændingsanlæggene, slutter Jacob Simonsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip