Danmark vil forhandle med Syriens forhadte præsident

Som en af de første vestlige udenrigsministre melder Martin Lidegaard (R) nu klart ud - Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal accepteres som en forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad.

Det skriver Berlingske.

Dermed lægger udenrigsminister Martin Lidegaard op til, at den syriske opposition er nødt til at opgive sin modstand mod at forhandle fred med Assad, som ifølge FN har begået krigsforbrydelser.

- Man er nødt til at forhandle med dem, der har magten, og acceptere Assad som en forhandlingspartner for at opnå fred, siger Martin Lidegaard til Berlingske.

Ministeren lægger dog ikke skjul på, at præsident Assads rette plads er på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol.

- Jeg har hele tiden haft svært ved at se Assad som en del af Syriens fremtid. Det har jeg fortsat. Men det er omvendt åbenlyst, at når man skal forhandle om Syriens fremtid, så er man nødt til at tale med regimet i Damaskus. Det undgår man ikke, siger han.

Den syriske opposition, som Danmark og Vesten støtter, ønsker ikke at forhandle med præsidenten selv, men ifølge Lidegaard er det "en barriere, man er nødt til at overkomme".

Hidtil har det været Danmarks officielle politik at støtte den syriske oppositions kategoriske afvisning af Assad som en forhandlingspartner.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, er lodret uenig med Lidegaard.

- Assad er en skruppelløs og nederdrægtig diktator, og han vil aldrig evne at skabe fred. Det her vil udløse et enormt had til Vesten i den syriske befolkning og bekræfte Mellemøstens befolkninger i, at Vesten holder med diktatorerne. Det her vil give grobund for endnu mere terror, siger Søren Pind til Berlingske.

De Konservative og Dansk Folkeparti bakker derimod Martin Lidegaard op.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip