Danmark vil holde fast i EU-sanktioner mod Rusland

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser, at der kan være anledning til at skrue ned for EU's sanktioner mod Rusland.

- Jeg mener slet ikke, tiden er inde til at lempe på nogen sanktioner på nuværende tidspunkt, siger Lidegaard mandag på vej ind til møde med sine EU-kolleger, der blandt andet skal have en bredere strategisk debat om EU's forhold til Rusland.

Forud for mødet har EU's udenrigschef, Federica Mogherini, skrevet et oplæg, hvor hun gennemgår forskellige muligheder for opblødning af forholdet til Rusland, herunder måske et nyt blik på sanktionerne.

Gennemgangen sker med henblik på at se, om EU måske kan supplere sin nuværende kurs "med en mere proaktiv kurs, der kunne fremme et politisk kursskifte fra Rusland".

Men selv om Lidegaard noterer sig, at der har været nogle relativt fredelige uger over jul i Ukraine, konstaterer han også, at der stadig oprustes i området, og at der stadig bliver transporteret våben og andet materiel fra Rusland ind i det østlige Ukraine.

- Før vi får genetableret en egentlig grænse mellem Ukraine og Rusland, ser jeg ikke for mig, at vi hæver nogen sanktioner, siger Lidegaard.

Mogherini selv står ved ankomsten til mødet også fast på, at sanktionerne består.

- Enhver afgørelse om sanktioner skal alene baseres på forbedringer på landjorden, siger Mogherini og henviser til, at EU stadig står fast på, at parterne skal leve fuldt og helt op til de såkaldte Minsk-aftaler, der er det hidtil bedste forsøg på en fredsplan for Ukraine.

Udenrigschefen konstaterer samtidig, at det, at urolighederne i weekenden igen er blusset op i det østlige Ukraine, "bestemt ikke er godt nyt".

EU-landene begyndte i marts sidste år at indføre sanktioner mod Rusland og russiskstøttede aktører på Krim og i det østlige Ukraine.

Første runde sanktioner var rettet mod navngivne personer, men EU har siden flere gange skruet op for sanktionerne, der i juni og juli også kom til at omfatte hele sektorer af den russiske økonomi.

Hver af sanktionsrunderne løber et år. Hvis der ikke er fuld enighed mellem de 28 lande om at forny dem, udløber de automatisk. EU skal derfor flere gange i løbet af det næste halvår have sanktionerne op til revision.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip