Dansk ambassadør: Sydkoreanerne har prøvet det før

08/04/2013 16:50

BNB

Nyheder
»Men det er ikke noget, som den almindelige sydkoreaner bruger meget tid på at tale om,« siger Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, fra Seoul.Årsagen er ifølge ambassadøren, at sydkoreanerne har været igennem så mange kriser med den nordlige nabo, at der skal mere til at ryste dem end nordkoreanernes seneste krigs- og atomtrusler.»De er vant til trusler, og de er vant til provokationer, og det, jeg hører dem sige, er, at det her er en gentagelse«, siger Peter Lysholt Hansen og fortsætter:»Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at de er klar over, at det her er en tilspidset situation, men det er ikke sådan, at man fornemmer nogen former for panik.«Derfor er der ifølge ambassadøren heller ikke de mindste tegn på hverken hamstring af varer eller uro blandt indbyggerne.»Alt foregår helt normalt, folk går ud og spiser, danser, shopper og tager ud i naturen. De har en helt normal hverdag og foretager sig det, de normalt gør.«Og den rolige atmosfære skyldes ikke, at den sydkoreanske presse nedtoner dramatikken i den aktuelle situationen.»Detaljerigdommen i de sydkoreanske medier er måske lidt større, men det er stort set de samme elementer, som går igen i forhold til de internationale medier, men det er befolkningen jo også vant til,« siger Peter Lysholt Hansen.Samtidig gør myndighederne meget for at berolige befolkningen:»Men samtidig også signalere, at man er klar, hvis Nordkorea skulle finde på at foretage et begrænset angreb,« fortæller han.Det civile beredskab, der skal beskytte befolkningen, bliver også rutinemæssigt afprøvet med mellemrum.»Der er planer for befolkningen, for eksempel hvor folk skal søge tilflugt, men det er klart, at det er svært at forudse, hvad der vil ske, hvis der overhovedet sker noget,« siger Peter Lysholt Hansen.Ifølge ambassadøren er det ikke sådan, at flertallet af bygningerne i Seoul er forsynet med egentlige beskyttelsesrum, ligesom beskyttelsesrum heller ikke er en integreret del af infrastrukturen:»Men de har jo metroerne og andre måder, hvor de kan få en del af befolkningen under beskyttelse,« siger han.Og indbyggerne i Seoul ved, hvordan de skal reagere:»Med jævne mellemrum lyder sirenerne, og folk standser og går ned i steder, hvor der er beskyttelse. De øvelser gennemføres rutinemæssigt og ikke specielt i denne her anledning,« siger Peter Lysholt Hansen.

Mest læste i dag

»Men det er ikke noget, som den almindelige sydkoreaner bruger meget tid på at tale om,« siger Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, fra Seoul.

Årsagen er ifølge ambassadøren, at sydkoreanerne har været igennem så mange kriser med den nordlige nabo, at der skal mere til at ryste dem end nordkoreanernes seneste krigs- og atomtrusler.

»De er vant til trusler, og de er vant til provokationer, og det, jeg hører dem sige, er, at det her er en gentagelse«, siger Peter Lysholt Hansen og fortsætter:

»Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at de er klar over, at det her er en tilspidset situation, men det er ikke sådan, at man fornemmer nogen former for panik.«

Derfor er der ifølge ambassadøren heller ikke de mindste tegn på hverken hamstring af varer eller uro blandt indbyggerne.

»Alt foregår helt normalt, folk går ud og spiser, danser, shopper og tager ud i naturen. De har en helt normal hverdag og foretager sig det, de normalt gør.«

Og den rolige atmosfære skyldes ikke, at den sydkoreanske presse nedtoner dramatikken i den aktuelle situationen.

»Detaljerigdommen i de sydkoreanske medier er måske lidt større, men det er stort set de samme elementer, som går igen i forhold til de internationale medier, men det er befolkningen jo også vant til,« siger Peter Lysholt Hansen.

Samtidig gør myndighederne meget for at berolige befolkningen:

»Men samtidig også signalere, at man er klar, hvis Nordkorea skulle finde på at foretage et begrænset angreb,« fortæller han.

Det civile beredskab, der skal beskytte befolkningen, bliver også rutinemæssigt afprøvet med mellemrum.

»Der er planer for befolkningen, for eksempel hvor folk skal søge tilflugt, men det er klart, at det er svært at forudse, hvad der vil ske, hvis der overhovedet sker noget,« siger Peter Lysholt Hansen.

Ifølge ambassadøren er det ikke sådan, at flertallet af bygningerne i Seoul er forsynet med egentlige beskyttelsesrum, ligesom beskyttelsesrum heller ikke er en integreret del af infrastrukturen:

»Men de har jo metroerne og andre måder, hvor de kan få en del af befolkningen under beskyttelse,« siger han.

Og indbyggerne i Seoul ved, hvordan de skal reagere:

»Med jævne mellemrum lyder sirenerne, og folk standser og går ned i steder, hvor der er beskyttelse. De øvelser gennemføres rutinemæssigt og ikke specielt i denne her anledning,« siger Peter Lysholt Hansen.