Dansk bidrag til Mali-mission må vente til efteråret

»Vi skal have fuld klarhed over, hvad det er, vi skal hjælpe med og sammensætningen af styrken. Det er forudsætningen for det hele,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i kølvandet på et møde torsdag eftermiddag i Udenrigspolitisk Nævn.

»Når det er på plads, så er det her det principielle tilsagn fra Danmark om, at vi agter at arbejde for, at Danmark kan være med, men det er også klart, at det er en situation, der kræver en vedtagelse i Folketinget,« siger Søvndal.

Ifølge Søvndal er det foreløbigt meningen, at Danmark skal sende et transportfly til Mali, og desuden skal Danmark bidrage til FN-missionen med ti stabsofficerer. Det samlede bidrag kan derfor ende med blive omkring 70 mand.

Det danske bidrag kan ifølge Søvndal blive et nordisk samarbejde, hvor Danmark skal afløse et svensk bidrag til Mali.

Sammen med ønsket om et bidrag til Mali har FN ligeledes bedt om et dansk bidrag til FNs observatørmission i de israelsk besatte Golanhøjder på grænsen mellem Syrien og Israel. Ifølge Søvndal må FN dog vente med at få svar, da man ikke er så langt henne i overvejelserne, som man er med Mali.

»Det er for tidligt at sige nu. Vi har fået en meget generel forespørgsel fra FN om et dansk bidrag. Vi har svaret meget generelt, at det vil vi gerne kigge på, når FN kalder. Men vi er slet ikke så langt , som vi er i tilfældet med Mali,« siger han.

»Vi er positive over for at se på det, men det afgørende for os er, at vi kan gøre det i en ramme, hvor vi i sikkerhed kan sende vores soldater ud,« siger Søvndal.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten forklarede alle efter mødet i nævnet, at man vil afvente en endelig udmelding fra regeringen, inden man lægger sig fast, men som udgangspunkt er partierne positivt indstillet.

»Enhedslisten har den holdning, at det er en vigtig mission, men der er nogle uafklarede ting omkring forholdet mellem FNs fredsbevarende styrke og de franske styrker, som tilsyneladende skal lave det hårde arbejde dernede,« siger udenrigsordfører for Enhedslisten, Christian Juhl (EL), i forbindelse med missionen i Mali.

Danmark har tidligere bidraget til den franskledede mission i Mali med et transportfly. Det skete, efter at franske soldater gik ind i det afrikanske land for at hjælpe landets regeringsstyrker i opgøret mod oprørsgrupper fra den nordlige del af landet.

 

Dagens Gossip