Dansk deltagelse i Syrien-konflikt afhænger af USA

Det vurderer lektor Peter Viggo Jakobsen, der er sikkerhedspolitisk forsker på Forsvarsakademiet.

»Det kommer an på, hvad amerikanerne beder om. Umiddelbart ligner det et meget begrænset luftangreb, så det første spørgsmål handler om, hvorvidt danskerne i det hele taget skal være med, eller om amerikanerne bare vil have Danmark til at bakke op om, at det her angreb bliver udført af USA, Storbritannien og Frankrig,« siger han og tilføjer:

»Hvis det er et meget begrænset angreb, der bare handler om at hælde nogle krydsermissiler ind over Syrien, så behøver Danmark ikke bidrage, så det afhænger ene og alene om, hvor mange flag USA ønsker på et eventuelt angreb, som involverer fly.«

Skulle det ske, at amerikanerne beder om dansk assistance, er det mest logiske, militære bidrag F16-fly, påpeger han.

Tirsdag sagde statsminister Helle Thorning-Schmidts (S), at »hvis FNs Sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre«. Det ser Peter Viggo Jakobsen som et klart ja til, at Danmark vil deltage, hvis det bliver nødvendigt - selv uden FN-mandat.

»I lyset af den udvikling, der har været i synspunkterne fra weekenden og frem til nu, så har hun forstået, at amerikanerne vil gå i krig nu. Derfor er man blevet tvunget til at forholde sig til i Statsministeriet, om Danmark er villig til at deltage i en sådan operation eller ej, hvis der kommer en officiel, amerikansk henvendelse,« siger Peter Viggo Jakobsen.

»Og eftersom det ser ud som om, at Frankrig er linet op og vil deltage, det samme er briterne, og tyskerne har meldt ud, at de også synes, at det er en forbrydelse mod civilisationen, så har de indikeret, at de ikke vil lave samme mislyde, som de gjorde i forbindelse med Libyen. Så nu tegner det sig til, at det er en ret enig gruppe af vestlige stater, som vil gå ind eller i hvert fald bakke op om et angreb. Derfor siger Thorning, at Danmark vil gøre det samme.«

Ønsker amerikanerne mere end bare hjælp i luften, vurderer den sikkerhedspolitiske forsker, at Danmark også har mulighed for at sende skibe af sted for at bidrage til eksempelvis elektronisk overvågning.

»Men så handler det ikke om direkte angreb, men om holde bedre øje med, hvad der sker i Syrien på den længere bane,« siger han.

 

Dagens Gossip