Dansk ebola-hold flyver til Sierra Leone

Ebola-epidemien i Vestafrika kan knækkes i midten af 2015 ifølge FN.

Det siger udviklingsminister Mogens Jensen (S), nu da det første danske sundhedshold med fem læger, 13 sygeplejersker og en medico-tekniker onsdag flyver til Sierra Leones hovedstad, Freetown.

- Kurven ser ikke så stejl ud som før målt i stigningen af antal smittede. Det giver en forhåbning om, at vi kan have epidemien under kontrol i midten af 2015, som FN nu anslår. Den opgave vil det danske hold være med til at løfte, siger Mogens Jensen.

Det danske sundhedshold er i britiske teltlejre blevet trænet i de procedurer, personalet skal benytte, når de behandler ebola-patienter i Vestafrika. Fra Freetown rejser holdet til et behandlingscenter i Port Loko.

Danmark giver 10 millioner kroner ekstra, så støtten til at bekæmpe ebola-epidemien når op på 200 millioner kroner, forklarer Mogens Jensen.

- Det er nødvendigt, at det internationale samfund bidrager, når vi har set dødstallet runde 10.000, og smitten stadig spreder sig alt for hastigt, siger han med henvisning til, at flere end 18.000 mennesker ifølge WHO er smittet med ebola.

Danmark sender i alt tre sundhedsteams, som i alt koster 20 millioner kroner.

- Der er allermest behov for, at der kommer sundhedsteams, så man kan behandle og isolere de smittede. Man skal også lave oplysning, så alle begravelser foregår sikkert. Det er en af de største smittekilder i ebola-epidemien, siger Mogens Jensen.

FN's sundhedsorganisation, WHO, og andre kom for alt sent i gang med at bekæmpe ebola. Derfor går USA, EU og andre lande nu massivt ind, påpeger han.

Danmark har ifølge ministeren betalt til FN's luftbro til området, sendt et transportskib, lavet en lejr til 100 sundhedsfolk, støttet to fonde under FN og Verdensbanken og sender altså nu tre sundhedshold af sted til Vestafrika.

/ritzau/

 

Dagens Gossip