Dansk eksportfremstød i Kina

Lørdag rejser fødevareministeren sammen med Landbrug & Fødevares direktør Søren Gade og repræsentanter for 12 danske fødevarevirksomheder til Beijing for at gøre deres hoser grønne hos den kinesiske regering og kinesiske fødevareimportører.

Store muligheder
- Det kinesiske marked har kæmpe potentiale for både danske fødevarer og grøn landbrugsteknologi. Eksportaftaler med Kina kommer ikke af sig selv. Intensive kontakter på såvel politisk som virksomhedsniveau er afgørende. Derfor er jeg glad for med besøget at være med til at bane vej for fremtidig eksport af både fødevarer og ressourceeffektiv teknologi, der tager hensyn til miljøet. Det vil være en eksport til gavn for både Danmark og Kina, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov har tidligere i år haft møder og indgået aftaler med både Kinas landbrugsminister Han Changfu og Kinas viceminister for import og eksport, Yang Gang, der besøgte Danmark denne sommer sammen med den kinesiske præsident Hu Jintao. Det aktuelle besøg i Kina er en opfølgning på dette.

Kineserne vil have sikre fødevarer
Kineserne lægger stor vægt på fødevaresikkerhed, og det er en af de faktorer, der allerede har været med til at sikre eksportaftaler. Halvdelen af Danmarks eksport til Kina udgøres af landbrugs- og jordbrugsprodukter, og i øjeblikket laster vi f.eks. en container med svinekød til Kina hver time, året rundt, siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Værdien af Danmarks eksport til Kina er vokset fra 15 milliarder i 2007 til 24 milliarder i 2011, og landbrugs- og jordbrugsprodukter tegner sig for 46 %. Landbrug & Fødevarer vurderer, at det samlede potentiale for eksport fra Danmark til Kina i 2016 er på 48 milliarder, og en stor del af væksten kan udgøres af landbrugsprodukter.

Efter besøget i Beijing den 25. – 27. november fortsætter erhvervsdelegationen til Shanghai.

 

Dagens Gossip